Informatie bij zoeken naar een persoon

80
20-10-2015
  • voorouders
  • zoeken
  • uitleg
  • stamboomonderzoek
  • stamboom
  • onderzoek
  • informatie
  • genealogie
info_personenHet doen van stamboomonderzoek is een populaire bezigheid. Regionaal Archief Tilburg biedt (gratis) digitaal ontzettend veel gegevens, aktes en beschrijvingen aan. Hieronder volgt een uitleg in het zoeken

Klik op de knop 'zoek een persoon' om in het stamboomgedeelte van de website te komen. Je krijgt nu een scherm te zien met o.a. een zoekbalk, een optie om uitgebreid te zoeken (plus-knop) en enkele filteropties zoals rol, gemeente of soort akte. In de zoekbalk vul je een naam in en klik je op 'zoeken'. Nu krijg je direct een overzicht met resultaten die passen bij de ingegeven naam.
voorbeeld1
De zoekbalk is erg gemakkelijk te gebruiken, je kan er namelijk meer dan één zoekterm in typen. Weet je bijvoorbeeld een bepaalde datum en naam, dan kun je dit allemaal in de zoekbalk invoeren. Je hoeft dus niet perse gebruik te maken van de filters als je een gerichte zoekvraag hebt.

Naast de makkelijke zoekbalk is er ook de mogelijkheid om de resultaten op verschillende manieren te filteren en specifieker maken. Uiteraard kun je gebruik maken van de filters die onder de zoekbalk staan. Hiermee kun je kiezen voor een bepaalde gemeente of rol, zoals kind of bruidegom. Als je een of meer filters kiest past de zoekmachine de resultaten direct aan.
Er is ook nog een andere filteroptie: slim zoeken. Dit is een manier om met behulp van het toevoegen van enkele tekens je zoekresultaat te verkleinen. Je kan zo bijvoorbeeld filteren op 'klinkt als' door een ~ te gebruiken. Onder de vraagteken-knop staat precies welke tekens waarvoor te gebruiken zijn.

In de lijst met resultaten kun je verschillende ordeningen aanbrengen. Dit doe je door te klikken op een van de categorieën in de grijze balk boven de resultaten. Op deze manier kun je de resultaten chronologisch of op soort akte bij elkaar zetten.
voorbeeld2
Als je op een naam klikt, opent zich in de lijst met resultaten een groter scherm met detailgegevens. De bronvermelding staat rechts in het scherm met een link naar de scan van de akte als die aanwezig is. Je kunt vanuit deze detailpagina op naam verder zoeken door er op te klikken. Dan start je een nieuwe zoekactie naar die exacte naam in de database. Wanneer er ouders in de detailgegevens worden weergegeven dan kun je op beide personen afzonderlijk verder zoeken, maar ook op hen samen als stel. Dat doe je door op het paarse vergrootglas te klikken dat je tussen de namen van de ouders ziet staan.
voorbeeld3


Wanneer je een akte wilt openen, klik je op 'bekijk akte'. Je krijgt nu direct een scan van de akte te zien. iconen-viewerIn dit scherm heb je aan de rechterkant diverse tools om het bekijken van de scan makkelijker te maken.

Aan de linkerkant zie je drie "knoppen". De bovenste geeft meer informatie over het archief waar dit register uit komt. De middelste knop geeft informatie over de persoon waar je naar op zoek bent. Je kunt daar bv. zien op welke pagina of folio de vermelding staat, of het aktenummer waar de persoon in voorkomt. De onderste knop, daarmee kun je de hele scan die je de viewer hebt staan downloaden downloaden en opslaan. Wil je terug naar het overzicht met de resultaten, klik dan op het roze 'terug' vlak of 'scan sluiten'.

Naast het zoeken op naam kun je ook bladeren in alle gescande boeken die Regionaal Archief Tilburg beschikbaar heeft. Kijk hier voor een overzicht van al deze boeken.
Hoe vind je deze boeken? Klik op 'zoek een persoon' en kies voor zoeken in registers. Nu krijg je een overzicht met alle gescande boeken in ons systeem. Met behulp van de zoekbalk kun je een selectie maken door bijvoorbeeld 'geboorteregister Goirle' in te typen. Het sorteren van de resultaten werkt hetzelfde als het sorteren van de resultaten op naam (zie bovenstaande uitleg). Je kunt ook met behulp van de plus-knop uitgebreid zoeken, dan kun je meteen enkele filteropties aanvinken.

Wil je meer weten over het doen van stamboomonderzoek? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande websites.

https://stamboomnederland.nl/start
https://www.genealogieonline.nl/
https://www.stamboomonderzoek.com/nl/
https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/content/85438/maak-je-eigen-stamboom-in-10-stappen.html

10 reacties

Reageren
  1. Jan | Jan 19, 2021
    Dat is schrikken! Ben er niet blij mee. Jammer dat de uitleg via "reageren" moet komen. Goed communiceren betekent nou juist vragen voorkómen.  Ik probeerde de bovenste balk te verwijderen. Die zit me echt in de weg. Ga er maar niet meer woorden aan vuil maken.
  2. Willem | Sep 16, 2016

    Er is nog een hoop te verbeteren en de oude site was stukken handiger.

    Een voorbeeld : zoek je eerst op naam en probeer je dan een filter op plaats in te stellen, dan krijg je een paar plaatsen (met de meeste vondsten ?). Staat je plaats daar niet tussen, dan klik je op 'meer', maar het enige wat dan verschijnt is een melding van hoeveel andere plaatsen er zijn zonder een lijstje om de plaats te selecteren. Erg knullig dus !!

    Ook erg jammer dat men alles aanpast alleen maar omdat het nu eenmaal op een smartphone of tablet moet passen. De aanpassingen zijn in ieder geval geen verbeteringen, want voor de computergebruikers, waaronder veel ouderen, zullen weinig van de huidige opzet begrijpen.

    Jammer, want in het verleden vond ik het een plezier om op deze site te zoeken. Kleine troost : helaas zijn ook andere online-archieven begonnen met het verkloten van hun sites, dus jullie zijn niet de enige.

  3. luud | Apr 01, 2016

    @Sjef

    Jammer dat je niet kunt vinden wat je zoekt. Terwijl het er wel is.

    Ik nodig je van harte uit om op 9 april te komen naar de instructiebijeenkomst die ik dan geef. Hopelijk kan ik je dan laten zien hoe je de informatie wel boven tafel kunt krijgen.

  4. Sjef | Mar 25, 2016

    Ik zeg U dat het zoeken moeilijker is geworden. Het is moeilijk om zoekopdrachten te wijzigen en er komt vaak geen resultaat, terwijl de gegevens bij U wel bekend zijn. Ik heb U toch gezegd dat ik kinderen zoek en ik krijg ze gewoon niet. Ik heb U in het verleden bestempeld als de beste site in Nederland en misschien wel de beste van de wereld. Nou die typering trek ik gauw terug, want de site is nu "kapotverbeterd" Jammer.

    Misschien is een enquete aan te bevelen?

  5. luud | Nov 13, 2015

    Beste Age, Ed en Thieu,

    We realiseren ons dat we een het onze oude gebruikers niet makkelijk hebben gemaakt met deze nieuwe zoekmogelijkheden. Dat is en blijft wennen maar ik blijf bestrijden dat je nu minder kunt zoeken of beperkt bent in je zoekmogelijkheden. In mijn ogen kun je juist veel vrijer zoeken omdat je helemaal geen gebruik hoeft te maken van het uitgebreid zoeken, maar in de zoekbalk zelf van alles kunt invoeren en daarmee meer kunt vinden dan met uitgebreid zoeken. Simpelweg omdat de bovenste zoekbalk ook in de tekstvelden zoekt en bv. ook vermeldingen van partners bij bidprentjes weergeeft.

    Het is soms een kwestie van uitproberen, gewoon eens wat intypen. Zolang het woorden en termen zijn die je ook in de zoekresultatenlijst zijn vindt je gegarandeerd informatie. De volgorde van wat je invoert kan wel van invloed zijn. Bv. "1875-1880 van meel" geeft geen resultaat, "van meel 1875-1880" wel. Bij het zoeken naar een periode moeten de jaartallen altijd achteraan staan.

    Dat soort van dingen proberen we nog wel uit het systeem te krijgen. Desondanks biedt deze zoekmachine heel erg veel mogelijkheden.

    Omdat het afwijkt van wat je bij andere websites van archieven vindt hebben veel gebruikers er moeite mee, maar er zijn ook al enthousiaste gebruikers. Deze manier van zoeken lijkt meer op hoe je via Google zoekt. Je hoeft minder aan te vinken en kunt gebruik maken van de woorden die in de zoekresultatenlijst staan. Daarmee kun je ook makkelijker filteren. 

    Om bij het voorbeeld hiervoor te blijven "geboorteakte van meel 1875-1880" filtert het resultaat verder. Op deze manier kun je blijven variëren tot je gevonden hebt wat je wilde weten.

    Heb je problemen met zoeken, blijf het doorgeven. Wij helpen je graag weer op (de goede) weg.

  6. luud | Nov 13, 2015

    Beste Ed en Gerrit,

    Het probleem dat jullie beschrijven van de zoekbalk is inderdaad voorgekomen omdat we een wijziging in de vormgeving hebben aan laten brengen waardoor de knoppen bovenin kleiner zijn dan eerst en er meer actief scherm over blijft.Dat had (en heeft soms nog) tot gevolg dat de browser waar jullie in werken vanuit het eigen geheugen de oude instellingen gebruikt terwijl die er niet meer zijn.

    Dat kun je betrekkelijk eenvoudig oplossen door met F5 de pagina te verversen of met de toetscombinatie CTRL en F5 (tegelijk indrukken) een volledig nieuwe verzoek te doen aan de server waardoor de nieuwe instellingen op jullie scherm zichtbaar worden.

    Daarna moet de schermindeling weer goed zijn.

  7. Thieu | Nov 11, 2015

    Ik sluit me volledig bij de vorige klagers aan, de romantiek van de zoek acties is weg. Vroeger kon je als een personage in een bepaald jaar niet kon vinden, nog een andere naam proberen om zo doende toch nog de gezochte naam in dat jaar te vinden en zo toch aan je informatie te komen

  8. Ed | Nov 10, 2015

    Ben helaas met vorige twee reactie eens: de zoekbalk wordt sindskort overheerst door menubalk, zodat zoeken wordt bemoeilijkt.

    Daarnaast was het eerst makkelijk zoeken naar zowel personen als bronnen, het is nu veel minder overzichtelijk, ondanks deze extra tips. 

  9. Gerrit | Nov 10, 2015

    Helaas.........................

    de zoekbalk zoals in het afgebeelde plaatje 2 is niet zichtbaar op het scherm zodat er niets ingevuld kan worden. Ligt dat aan jullie of aan mijn instelling waar ik niets aan veranderd heb?

    Gerrit.

  10. age | Nov 10, 2015
    Jammer dat jullie prima website is vervangen door iets dat veel minder goed is.

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag