Regionaal Archief Tilburg heeft als beleid om de beschikbare informatie zo wijd mogelijk te verspreiden en beschikbaar te stellen. In eerdere blogs heb ik daarover al geschreven, zoals over de
genealogische data en de
foto's in Europeana. Aan dat boek is een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Sinds vorige week zijn de beschrijvingen uit onze gedigitaliseerde inventarissen doorzoekbaar in het
Archives Portal Europe. Daaraan voorafgaand is het allergrootste deel van de invenatrissen die de inhoud van archieven beschrijven omgezet naar een internationale standaard:
EAD (Encoded Archival Description). Deze standaard maakt het mogelijk om internationaal gegevens uit te wisselen, aan elkaar te koppelen en te doorzoeken.
Archives Portal Europe is een initiatief van verschillende archiefdiensten in Europa en wordt gesteund door de Europese Commissie. Het is het resultaat van twee voorafgaande projecten APEnet en APEx. Het resultaat is een organisatie met een website die het mogelijk maakt om de toegangen (inventarissen) met de beschrijvingen van archieven door heel Europa (tenminste: van de archiefdiensten die hun inventarissen technisch op de juiste wijze hebben voorbereid) ter beschikking stellen. De website is voor verschillende talen geschikt wat het zoeken eenvoudiger maakt. De individuele beschrijvingen blijven natuurlijk wel in de taal van de organisatie die het aanbiedt. Er is heel veel water door de diverse rivieren van Europa gestroomd voordat deze samenwerking gestalte heeft gekregen.
Vanuit het Archives Portal Europe is het mogelijk voor ontwikkelaars van software en website om de beschrijvingen uit de inventarissen als open data te gebruiken voor allerlei andere webportals, apps en andere toepassingen die voor (commerciële) bedrijven en organisaties nuttig zijn.
We werken er aan om ook de scans die we hebben van archiefmateriaal via Archives Portal Europe beschikbaar stellen.
Voor Regionaal Archief Tilburg is het een logische stap op weg naar een zo optimale en zo breed mogelijke beschikbaarheid en bereikbaarheid van de informatie die we beheren. Hoe meer websites, portals, apps etc. van onze datasets gebruik maken, des te meer mensen in aanraking (kunnen) komen met de informatie die we beheren.
En daar bewaren we archieven voor: om ze te laten gebruiken.