Na maanden van voorbereidend werk hebben we scans van langgerekte fotostroken online geplaatst . Hierop staan beelden van straten in de binnenstad van Tilburg. Circa 25 kilometer straatwand is vanaf nu tot in detail te bekijken op de website van het archief.
In onze blog van 1 december jongstleden vertelden we dat we op zoek waren naar ontbrekende fotostroken van de Dienst Publieke werken van de gemeente Tilburg. Van 1977 tot en met 1984 trok fotograaf Joep Vogels door de straten van de binnenstad van Tilburg. Voor deze dienst legde hij de panden aan de linten en hoofdverbindingswegen in het centrum van de stad vast. Hij verwerkte ze tot lange stroken op karton, als een soort Google Streetview 1.0. Deze fotostroken zijn uniek en maken deel uit van de collectie van Regionaal Archief Tilburg. De verzameling biedt een mooi beeld van de straten in die periode, waarvan veel door sloop is verdwenen. Het archief was eind vorig jaar samen met Joep Vogels op zoek naar de ontbrekende stroken. Maar de oproep die we toen gedaan hebben leverde niet het gewenste resultaat op. Wel zorgde Dirk van Alphen van de gemeente Tilburg voor een map kopieën van fotostroken. Ook de stroken die we misten, inclusief overzichtskaartjes zaten in deze map. Het zijn weliswaar kopieën, maar zeer zeker de moeite waard.
Ondanks de lacunes zijn we in januari 2017 gestart met het beschrijven, conserveren en digitaliseren van de stroken, zodat we ze online beschikbaar kunnen stellen. Het was een gigantische klus. Voordat we konden digitaliseren moesten de fotostroken beschreven worden en materieel in goede staat worden gebracht. Het beschrijven van de 284 fotostroken kon natuurlijk niemand beter doen dan Joep Vogels, de fotograaf van destijds. Onze behoudsmedewerker Chris Latumahina ging met het materiaal zelf aan de slag. Uit de materiaalanalyse bleek dat enkele foto’s vastgezet moesten worden. Vervolgens werden de stroken schoongemaakt en alle metalen deeltjes (nietjes, paperclips) werden verwijderd.
Na de conservering van de fotostroken door o.a. Joop Koedijk werden deze allemaal voorzien van een nummer conform de inventaris van Joep en toen kon er gedigitaliseerd worden. Dat gebeurde door onze eigen scanstraat die nu ruim een jaar actief is. Binnen een week werd deze klus geklaard door Corné van Riel en Joep Lazaroms. Tenslotte moesten de scans nog op de website geplaatst worden met daaraan gekoppeld de beschrijvingen die Joep Vogels had gemaakt. Mark van Hogeloon zorgde daarvoor en iedereen kan nu de unieke foto’s van de straatwanden bekijken op onze website via de fotodatabank.
Toch was hiermee het project nog niet ten einde. Want ondanks de succesvolle digitalisering moesten de fysieke fotostroken nog wel goed verpakt en bewaard moeten worden. Omdat de stroken een afwijkende formaat hebben tot een lengte van maximaal 1,55 meter moesten hiervoor in Duitsland speciale archiefdozen worden gemaakt. In afwachting van de dozen werd elke fotostrook voorzien van een omslagmap met daarop het desbetreffende inventarisnummer. Er gingen maximaal 20 fotostroken in een doos. Elke doos werd voorzien van een sticker met daarop de inhoud. Al deze werkzaamheden werden verzorgd door onze vrijwilliger Paul Altena die daar maanden aan heeft gewerkt. Een compliment waard.
Het was een prachtig en uniek project en het resultaat mag er wezen. Complete straten uit de periode 1975-1985 worden nu weer zichtbaar wat leidt tot vele herinneringen en verhalen, want dat hebben we tijdens het project zelf ook gemerkt!
Benieuwd naar de digitalisering? We legden het vast in een kort filmpje.
VIDEO