Helaas hebben we een paar dagen vóór de manifestatie moeten besluiten het niet door te laten gaan.
Op zaterdag 30 september staan de muurkranten en actiecultuur in Nederland uit de jaren 70 t/m 90 centraal. Tijdens deze dag luister je op het puntje van je stoel naar verhalen over onder andere opruiende teksten op de Nederlandse muren, de start van Loesje (die van de posters), het actievoeren met muurkranten, actie in Brabantse dorpen. Je gaat aan de slag en leert Loesje teksten schrijven (en ontvangt later de poster) of gaat aan de wandel met een Tilburgse actievoerder van nu. Je gaat met iedereen in discussie over het verschil tussen actievoeren vroeger en vandaag de dag. De organisatie van de manifestatie ligt in handen van Regionaal Archief Tilburg, de Tilburgse Anarcho Sociëteit (TAS), Loesje en Stichting Blik en Veger.
Regionaal Archief Tilburg heeft vrijwel de volledige collectie Tilburgse muurkranten (1978-1995) in de depots. Het is belangrijk om deze muurkranten, maar ook archieven van allerlei actiegroeperingen te bewaren om de samenleving te kunnen documenteren. Daarom wil Regionaal Archief Tilburg ook in contact komen met actiegroepen (van toen en nu) en betrokkenen, juist omdat we het verhaal compleet willen maken. Hoe meer verschillende bronnen we hebben, des te beter kan het verleden gereconstrueerd worden.
Actietijden herleven tijdens de manifestatie ‘GEEN CENSUUR OP DE MUUR! Muurkranten en aksiekultuur in Nederland’.
Vroege Vogel-Actie: De eerste vijftig aanmeldingen krijgen een leuk Loesje-geschenk.
Locatie: Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg.
Datum: 30 september 2017, 9.30 – 18.00 uur.
Aanmelden: via
info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Manifestatie
Kosten: € 12,50 (met vegetarische lunch).
Over te maken naar bankrekening NL 04 RABO 01461 24081 t.n.v. Stichting Mommerskwartier.
Programma
- 9.30: inloop met koffie en thee
- 10.00: opening door Astrid de Beer, projectleider
- Inleiding door Theo Thomassen, dagvoorzitter
- Frans Godfroy, (oud)actievoerder en een van de auteurs van het boek 1969. Opstand in het zuiden, vertelt in ‘Actiecultuur aan de muur’ over de studentenactivisme van de jaren zeventig en tachtig en de bijbehorende muurcultuur.
- koffiepauze
- Corina van Steenhoven is voorzitter en medeoprichter van het Open Huis Rijen. In de lezing ‘het Dorp in beweging’ vertelt zij over de roerige jaren zeventig en tachtig, toen het rustieke Brabantse dorpje Rijen op de grondvesten trilde door de komst van krakers, actievoerders, het vrouwencafé en Het Open Huis.
- Jan Verschure was vanaf de start intensief betrokken bij de Arnhemse Muurkrant en richtte later Loesje op. In ‘de wonderlijke praktijk van Muurkrant Arnhem’ onthult hij alle geheimen over het reilen en zeilen van de Arnhemse muurkrant en ‘het enige, echte, ware’ verhaal over het ontstaan van Loesje.
- Discussie en ochtendafsluiting door Theo Thomassen
- Lunchpauze
- Workshops: Loesje-posters schrijven door medewerkers van Loesje / Aksiewandeling – Blogger en actievoerder Peter Storm neemt je mee op een hedendaagse ‘aksiewandeling’ door Tilburg.
- Dennis Bos (Universiteit Leiden)is historicus en (oud) actievoerder met veel verstand van linkse revoluties. In ‘Opruiend leesvoer aan de muur’ beschrijft hij de ontwikkeling van een paar handgeschreven, stiekem verspreidde briefjes naar professioneel georganiseerde ‘schilder- en behangploegen’ die de straatgevel als uithangbord voor hun politieke of sociale ongenoegen gebruikten.
- Zjef Naaijkens, (oud)actievoerder en voorman van de anarchistische folkband RK Veulpoepers BV, vertelt in ‘Tegen de Keer’. Aksiekultuur in Hilvarenbeek’ over de actievolle jaren zeventig en tachtig in Hilvarenbeek.
- Discussie en dagafsluiting door Theo Thomassen
- 17.15: borrel
Doorlopend:
Expositie aksiefoto’s op achterwand studiezaal
Meer informatie over programma en sprekers: lees het persbericht.
Meer informatie over de actiefoto's: lees alle verhalen.
Meer informatie over de reden van deze manifestatie