Monnikenwerk vrijwilliger John van Erve

8
15-11-2017
  • vrijwilliger
  • Tilburg
  • schepenbank

Archiefstuk SchepenbankOnze vrijwilligers blijven gestaag doorwerken om de informatie in de archieven beter toegankelijk en vindbaar te maken. John van Erve, geboren en getogen Utrechter, doet dat al sinds jaar en dag bij Regionaal Archief Tilburg. Hij heeft jaren besteed aan het verwerken van 5 meter varia van archief 14 Schepenbank Tilburg en Goirle die sinds vorig jaar helemaal is geïnventariseerd door onze voormalige seniormedewerker Arjan van Loon. Varia betekent niets anders dan een verzameling van archiefstukken, waarvan niet duidelijk is tot welk inventarisnummer en in dit geval zelfs tot welk archief het archiefstuk behoort. 
Dat betekent dat John elk stuk apart moest lezen en dat allemaal uit de periode 1408-1811. Dat vereist kennis, ervaring en deskundigheid, want dat is niet eenvoudig. Door het werk van John blijkt nu dat veel stukken van die varia helemaal niet thuishoren in het archief van de Schepenbank. Zo moest zo’n 600 stukken worden overgebracht naar archief 3 Dorpsbestuur Tilburg 1387-1810 en meer dan honderd stukken naar archief 2 Heerlijkheid Tilburg en Goirle 1387-1888, waardoor deze beide archieven nu verrijkt zijn. En natuurlijk dat de kwaliteit van de toegankelijkheid van de Schepenbank zelf verbeterd is door stukken die er niet horen eruit zijn gehaald.

Van die vijf meter zijn in de afgelopen weken de laatste loodjes verwerkt en het is nu helemaal af. Een monnikenwerk en een compliment waard. De volgende monsterklus staat al voor de deur en dat is het herinventariseren van het archief van Dorpsbestuur Tilburg. Een uitdaging die John met beide handen heeft aangepakt. Dagelijks werken we aan het verhogen van de kwaliteit van archieven en collecties met dank aan onze vrijwilligers. En John is er één van. Bravo!

2 reacties

Reageren
  1. Frans Glorius | Mar 16, 2018
    Graag zou ik in contact komen met John van Erve of iemand anders die verstand heeft van oude strafzaken. Het gaat over een helingzaak van een zekere Jean Glorious (is mijn stamvader) die in 22-9-1748 trouwde met A van de Langerijt die kennelijk op de Berkdijk woonde. Jean G was een Franse deserteur die later is beschuldigd en ook veroordeeld voor het helen van wol. Ik heb ook nog ooit een copy van een pleitnota gehad waar meer Tilburgers hem steunden maar uit andere stukken blijkt dat hij geruime tijd heeft vastgezeten. Uit deze stukken kwam ik te weten dat hij is geboren in het zuidfranse plaatsje Aussillion. Vroeger is mij op het archief gemeld dat de naam Glorius waarschijnlijk een bijnaam was uit het leger. Maar tijdens mijn vakantie heb ik Aussillion bezocht en dan blijkt uit het kerkhof dat de naam Glories daar veel voor komt en dat er net als in Tilburg wolindustrie was. Hopelijk was mijn voorvader niet een al te grote crimineel maar toch merkwaardig dat hij als deserteur in Tilburg kennelijk toch breed werd geaccepteerd. Heb een stamboom die loopt tot Jean G en diverse afschriften van gerechtstukken maar wat er precies is gebeurd begrijp ik niet goed.
  2. Rene | Dec 11, 2017
    Dit is van onschatbare waarde. Complimenten schieten hier tekort. HULDE, HULDE, HULDE.

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag