005202 - Dr. Hendrik Willem Evert MOLLER (1896-1940) met kleinkind en echtgenote Alice Elise BOURGIGNON. De "initator van het katholieke onderwijs in Brabant" werd geboren in Amsterdam, volgde onderwijs op de door de fraters van Tilburg geleide kostschool De Ruwenberg te Sint-Michielsgestel. Een vervolgopleiding kreeg Möller op het gymnasium van het klein-seminarie van het aartsbis­dom Utrecht te Culemborg, geleid door de paters jezuïeten. Hij ging Nedrlands studeren in Amsterdam, waar hij in 1907 promoveerde op een studie over Vondels "De heerlijckheid der Kercke." Moller werd de stichter en eerste rector van de in 1912 in Amsterdam opgerichte R.K. Leergangen, die in 1913 naar Den Bosch verhuisden en in 1918 naar Tilburg, waar Moller op de Bredaseweg 371 het woonhuis "Eik en Zon" liet bouwen. In 1930 werd hij gedwongen om ontslag te nemen als rector, als gevolg van o.a. competentiegeschillen met curatoriumleden. In 1920 richtte hij het tijdschrift Roeping op, maandschrift voor kunst en literatuur, dat een platform werd voor vernieuwingsgezinde katholieke jongeren. Midden jaren twintig werd hij tamelijk onvoorbereid gekozen tot lid van de Tweede Kamer voor de R.K. Staatspar­tij (RKSP), en nam ook deel aan de lokale politiek, eerst als gemeenteraadslid voor de RKSP, later als wethouder van sociale zaken. Tot zijn dood bleef hij voorzitter van de door hem opgerichte Vereninging Ons Middelbaar Onderwijs in Noord-Brabant (OMO). Zijn naam leeft voort in Brabant, bij voorbeeld in de naam van de OMO-scholen te Bergen op Zoom en Waalwijk, en in de Fontys Hogeschool (vroeger Kath. Leergangen) in Tilburg, waarvan de Faculteit Educatieve Opleidingen is gehuisvest in het Mollerinstituut. - Foto's & Kaarten

Dr. Hendrik Willem Evert MOLLER (1896-1940) met kleinkind en echtgenote Alice Elise BOURGIGNON. De "initator van het katholieke onderwijs in Brabant" werd geboren in Amsterdam, volgde onderwijs op de door de fraters van Tilburg geleide kostschool De Ruwenberg te Sint-Michielsgestel. Een vervolgopleiding kreeg Möller op het gymnasium van het klein-seminarie van het aartsbis­dom Utrecht te Culemborg, geleid door de paters jezuïeten. Hij ging Nedrlands studeren in Amsterdam, waar hij in 1907 promoveerde op een studie over Vondels "De heerlijckheid der Kercke." Moller werd de stichter en eerste rector van de in 1912 in Amsterdam opgerichte R.K. Leergangen, die in 1913 naar Den Bosch verhuisden en in 1918 naar Tilburg, waar Moller op de Bredaseweg 371 het woonhuis "Eik en Zon" liet bouwen. In 1930 werd hij gedwongen om ontslag te nemen als rector, als gevolg van o.a. competentiegeschillen met curatoriumleden. In 1920 richtte hij het tijdschrift Roeping op, maandschrift voor kunst en literatuur, dat een platform werd voor vernieuwingsgezinde katholieke jongeren. Midden jaren twintig werd hij tamelijk onvoorbereid gekozen tot lid van de Tweede Kamer voor de R.K. Staatspar­tij (RKSP), en nam ook deel aan de lokale politiek, eerst als gemeenteraadslid voor de RKSP, later als wethouder van sociale zaken. Tot zijn dood bleef hij voorzitter van de door hem opgerichte Vereninging Ons Middelbaar Onderwijs in Noord-Brabant (OMO). Zijn naam leeft voort in Brabant, bij voorbeeld in de naam van de OMO-scholen te Bergen op Zoom en Waalwijk, en in de Fontys Hogeschool (vroeger Kath. Leergangen) in Tilburg, waarvan de Faculteit Educatieve Opleidingen is gehuisvest in het Mollerinstituut.

DownloadbaarOp aanvraag
Fotonummer["005202"]
Plaats(en)Tilburg
Straat["Bredaseweg"]
Datering vanaf1934
Uiterlijke vormfoto
Uitgebreide omschrijvingDr. Hendrik Willem Evert MOLLER (1896-1940) met kleinkind en echtgenote Alice Elise BOURGIGNON. De "initator van het katholieke onderwijs in Brabant" werd geboren in Amsterdam, volgde onderwijs op de door de fraters van Tilburg geleide kostschool De Ruwenberg te Sint-Michielsgestel. Een vervolgopleiding kreeg Möller op het gymnasium van het klein-seminarie van het aartsbis­dom Utrecht te Culemborg, geleid door de paters jezuïeten. Hij ging Nedrlands studeren in Amsterdam, waar hij in 1907 promoveerde op een studie over Vondels "De heerlijckheid der Kercke." Moller werd de stichter en eerste rector van de in 1912 in Amsterdam opgerichte R.K. Leergangen, die in 1913 naar Den Bosch verhuisden en in 1918 naar Tilburg, waar Moller op de Bredaseweg 371 het woonhuis "Eik en Zon" liet bouwen. In 1930 werd hij gedwongen om ontslag te nemen als rector, als gevolg van o.a. competentiegeschillen met curatoriumleden. In 1920 richtte hij het tijdschrift Roeping op, maandschrift voor kunst en literatuur, dat een platform werd voor vernieuwingsgezinde katholieke jongeren. Midden jaren twintig werd hij tamelijk onvoorbereid gekozen tot lid van de Tweede Kamer voor de R.K. Staatspar­tij (RKSP), en nam ook deel aan de lokale politiek, eerst als gemeenteraadslid voor de RKSP, later als wethouder van sociale zaken. Tot zijn dood bleef hij voorzitter van de door hem opgerichte Vereninging Ons Middelbaar Onderwijs in Noord-Brabant (OMO). Zijn naam leeft voort in Brabant, bij voorbeeld in de naam van de OMO-scholen te Bergen op Zoom en Waalwijk, en in de Fontys Hogeschool (vroeger Kath. Leergangen) in Tilburg, waarvan de Faculteit Educatieve Opleidingen is gehuisvest in het Mollerinstituut.
AnnotatieW.J.M. Dings, Hendrik Moller (1869-1940). Initiator van katholiek onderwijs. In: J. van Oudheusden e.a. (red.), Brabantse biografieën. Levensbeschrijvingen van bekende en onbekende Noordbrabanders. Deel 2, 1994. Ook op Internet ( http://www.thuisinbrabant.nl/biografieen)
Huisnummer371
Datum

005202 - Dr. Hendrik Willem Evert MOLLER (1896-1940) met kleinkind en echtgenote Alice Elise BOURGIGNON. De "initator van het katholieke onderwijs in Brabant" werd geboren in Amsterdam, volgde onderwijs op de door de fraters van Tilburg geleide kostschool De Ruwenberg te Sint-Michielsgestel.  Een vervolgopleiding kreeg Möller op het gymnasium van het klein-seminarie van het aartsbis­dom Utrecht te Culemborg, geleid door de paters jezuïeten.  Hij ging Nedrlands studeren in Amsterdam, waar hij in 1907 promoveerde op een studie over Vondels "De heerlijckheid der Kercke." Moller werd de stichter en eerste rector van de in 1912 in Amsterdam opgerichte R.K. Leergangen, die in 1913 naar Den Bosch verhuisden en in 1918 naar Tilburg, waar Moller op de Bredaseweg 371 het woonhuis "Eik en Zon" liet bouwen. In 1930 werd hij gedwongen om ontslag te nemen als rector, als gevolg van o.a. competentiegeschillen met curatoriumleden. In 1920 richtte hij het tijdschrift Roeping op, maandschrift voor kunst en literatuur, dat een platform werd voor vernieuwingsgezinde katholieke jongeren. Midden jaren twintig werd hij tamelijk onvoorbereid gekozen tot lid van de Tweede Kamer voor de R.K. Staatspar­tij (RKSP), en nam ook deel aan de lokale politiek, eerst als gemeenteraadslid voor de RKSP, later als wethouder van sociale zaken. Tot zijn dood bleef hij voorzitter van de door hem opgerichte Vereninging Ons Middelbaar Onderwijs in Noord-Brabant (OMO). Zijn naam leeft voort in Brabant, bij voorbeeld in de naam van de OMO-scholen te Bergen op Zoom en Waalwijk, en in de Fontys Hogeschool (vroeger Kath. Leergangen) in Tilburg, waarvan de Faculteit Educatieve Opleidingen is gehuisvest in het Mollerinstituut.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag