002509 - Gedenknaald voor Koning Willem II op de hoek Monumentstraat-Paleisstraat. Duidelijk zichtbaar het portretmedaillon van de koning, vervaardigd door beeldhouwer Jozef Geefs. De onthulling vond plaats op 17 maart 1874. Prins Hendrik, een zoon van Willem II, en zijn gevolg werden aan het station afgehaald door de commissaris van de koning in Noord-Brabant, de burgemeester van Tilburg en de wethouders. Bij het monument was ook de gemeenteraad aanwezig en de leden van de handboogschutterij 'Honos alit arcum' waarvan Willem II beschermheer was. Verder verschillende verenigingen en veel inwoners. 'Geen wonder dus' sprak de burgemeester, 'dat Tilburg fier is op de zuil die de nakomeling niet alleen de plek zal wijzen, waar de groote, hoogvereerde koning zijn aardsche leven eindigde, maar welke zuil tevens den nakomeling zal blijven verkonden wat die koning voor Nederland en speciaal voor Tilburg geweest is.' Na 'deze krachtige toespraak' verliet prins Hendrik het terrein, waarna door leden van de 'Tilburgsche afdeeling van het Metalen Kruis', waaronder enkele oudstrijders van Waterloo, een krans bij het gedenkteken werd gelegd. De muziek werd verzorgd door de Nieuwe Koninklijke Harmonie die bij aankomst van de stoet het 'Wien Neerlands bloed' speelde. Nadat de burgemeester gesproken had zong de liedertafel Souvenir des Montagnards een toepasselijk koraalgezang, waarvan de tekst, gedrukt op oranje papier bij duizenden onder het volk verspreid werd. Aan prins Hendrik werd na afloop van de plechtigheid een 'déjeuné dinatoire' aangeboden in het stadhuis van Tilburg. - Foto's & Kaarten
Gedenknaald voor Koning Willem II op de hoek Monumentstraat-Paleisstraat. Duidelijk zichtbaar het portretmedaillon van de koning, vervaardigd door beeldhouwer Jozef Geefs. De onthulling vond plaats op 17 maart 1874. Prins Hendrik, een zoon van Willem II, en zijn gevolg werden aan het station afgehaald door de commissaris van de koning in Noord-Brabant, de burgemeester van Tilburg en de wethouders. Bij het monument was ook de gemeenteraad aanwezig en de leden van de handboogschutterij 'Honos alit arcum' waarvan Willem II beschermheer was. Verder verschillende verenigingen en veel inwoners. 'Geen wonder dus' sprak de burgemeester, 'dat Tilburg fier is op de zuil die de nakomeling niet alleen de plek zal wijzen, waar de groote, hoogvereerde koning zijn aardsche leven eindigde, maar welke zuil tevens den nakomeling zal blijven verkonden wat die koning voor Nederland en speciaal voor Tilburg geweest is.' Na 'deze krachtige toespraak' verliet prins Hendrik het terrein, waarna door leden van de 'Tilburgsche afdeeling van het Metalen Kruis', waaronder enkele oudstrijders van Waterloo, een krans bij het gedenkteken werd gelegd. De muziek werd verzorgd door de Nieuwe Koninklijke Harmonie die bij aankomst van de stoet het 'Wien Neerlands bloed' speelde. Nadat de burgemeester gesproken had zong de liedertafel Souvenir des Montagnards een toepasselijk koraalgezang, waarvan de tekst, gedrukt op oranje papier bij duizenden onder het volk verspreid werd. Aan prins Hendrik werd na afloop van de plechtigheid een 'déjeuné dinatoire' aangeboden in het stadhuis van Tilburg.
DownloadbaarOp aanvraag
Fotonummer["002509"]
Plaats(en)Tilburg
Straat["Stadhuisplein"]
WijkCentrum
Datering vanaf1930
Uiterlijke vormansichtkaart
Uitgebreide omschrijvingGedenknaald voor Koning Willem II op de hoek Monumentstraat-Paleisstraat. Duidelijk zichtbaar het portretmedaillon van de koning, vervaardigd door beeldhouwer Jozef Geefs. De onthulling vond plaats op 17 maart 1874. Prins Hendrik, een zoon van Willem II, en zijn gevolg werden aan het station afgehaald door de commissaris van de koning in Noord-Brabant, de burgemeester van Tilburg en de wethouders. Bij het monument was ook de gemeenteraad aanwezig en de leden van de handboogschutterij 'Honos alit arcum' waarvan Willem II beschermheer was. Verder verschillende verenigingen en veel inwoners. 'Geen wonder dus' sprak de burgemeester, 'dat Tilburg fier is op de zuil die de nakomeling niet alleen de plek zal wijzen, waar de groote, hoogvereerde koning zijn aardsche leven eindigde, maar welke zuil tevens den nakomeling zal blijven verkonden wat die koning voor Nederland en speciaal voor Tilburg geweest is.' Na 'deze krachtige toespraak' verliet prins Hendrik het terrein, waarna door leden van de 'Tilburgsche afdeeling van het Metalen Kruis', waaronder enkele oudstrijders van Waterloo, een krans bij het gedenkteken werd gelegd. De muziek werd verzorgd door de Nieuwe Koninklijke Harmonie die bij aankomst van de stoet het 'Wien Neerlands bloed' speelde. Nadat de burgemeester gesproken had zong de liedertafel Souvenir des Montagnards een toepasselijk koraalgezang, waarvan de tekst, gedrukt op oranje papier bij duizenden onder het volk verspreid werd. Aan prins Hendrik werd na afloop van de plechtigheid een 'déjeuné dinatoire' aangeboden in het stadhuis van Tilburg.
AnnotatieUtrechts Volksblad, 17 en 18 maart 1874;
Datum