De postduivenvereniging De Olijftak werd reeds opgericht op 18 juli 1882. De Koninklijke goedkeuring volgde bij het besluit van 6 maart 1905.
Het houden van postduiven was in Tilburg vrij populair. Duiven beschikken over een onvergelijkbaar oriëntatie vermogen. De duiven worden op soms honderden kilometers vrij gelaten, waarna ze terugvliegen naar hun eigenaar. Bij de duivensport gaat het om de duif die het snelst is teruggevlogen.
Voor zover bekend is er in Tilburg nog maar één duivensportvereniging actief aan de
Diederikdreef. Helaas neemt ook bij deze vereniging het aantal leden af, 40 jaar geleden telde de vereniging 1.800 leden actief en nu in 2017 zijn dat er 50.
De Olijftak was gevestigd in het café van Arnoud Bertens, later Jos Dirks in de Goirkestraat in Tilburg. De naam olijftak refereert naar een bijbeltekst toen Noach een duif de vrijheid gaf en dat deze duif terugkeerde naar de ark met een olijftak.
Op zondagen werden africhtingsvluchten georganiseerd al dan niet in samenwerking met andere verenigingen zoals Bleriot. Deze Koninklijke Vereniging zou wellicht eenvoudig verward kunnen worden met die van De Groene Olijftak, maar die was gevestigd aan de Bredaseweg.
Naast vluchten, werden er ook tentoonstellingen georganiseerd, in 1925 zelfs op nationaal niveau in het hotel van P. Theeuwkes nabij het station.
We kregen een kasboek over de jaren 1904-1923 cadeau van mevrouw Fokkema-Van Riel uit Breda. In het kasboek is overigens geen sprake van een vereniging maar van een sociëteit.
Wanneer je de geschiedenis van deze vereniging kunt aanvullen, je reacties zijn meer dan welkom!