In de categorie verdwenen bouwwerken: Broekhoven II. Ooit had de Tilburgse wijk Broekhoven drie kerken, de O.L.V. Moeder van Goede Raad (Broekhoven I), de Kerk van de Heilige Familie (Broekhoven II) en de Pius-X-kerk (Broekhoven III).
Van de drie parochiekerken resteert er vandaag de dag slechts eentje: Broekhoven I op de kruising van de Broekhovenseweg en de Piusstraat. Broekhoven III werd in 2002 gesloopt om ruimte te maken voor een nieuw complex aan het Pater van den Elsenplein. De kerk van Broekhoven II werd al in 1974 afgebroken. Met de film van deze maand nemen we een kijkje bij de werkzaamheden rondom deze sloop.
De sloop van een monument
Het filmfragment komt uit de productie “Kees de Sloper en andere Tilburgse beelden” van Joyce Roksnoer. De titel bevat een in Tilburg bekende verwijzing naar burgemeester Cees Becht en zijn befaamde ‘Achtjarenplan’. Onder zijn burgemeesterschap van 1957 tot 1975 zijn enkele iconische gebouwen gesloopt, waaronder het oude stadhuis en dus ook de parochiekerk van Broekhoven II.
Op het moment van afbraak was de kerk slechts vijftig jaar in gebruik. De eerste steen werd namelijk in 1924 gelegd door pastoor Nabuurs. De kerk werd naar een ontwerp van Sjef Donders opgetrokken aan de Broekhovenseweg, tussen Ringbaan-Zuid en de Groenstraat. Het ontwerp was geïnspireerd op de Broekhovense kerk I uit 1913. Op oude foto’s zijn tevens elementen van de Amsterdamse school ter herkennen.
Met de afbraak van de Broekhovense kerk II kwam er dus een einde aan een relatief nieuw monument. De film toont beelden van ver gevorderd stadium van de sloop. Tussen de chaos van de werkzaamheden zijn nog mozaïeken en glas-in-loodramen te herkennen. Bouwvakkers zijn hard aan het werk. Zaken worden verbrand, losgewrikt en afgevoerd met vrachtwagens. Uiteraard gebeurt dit alles onder toeziend oog van buurtbewoners. Twee oudere mannen kijken vanaf de weg toe hoe het oude wordt gesloopt om plaats te maken voor de moderne stad.