Op 20 oktober 2022 was het eindelijk zover en werd, in samenwerking met Heemkundekring Tilborch en Regionaal Archief Tilburg, het gedigitaliseerde archief van Voetbalvereniging Willem II 1896-2000 gepresenteerd. De presentatie werd met 70 tot 80 mensen goed bezocht. De bezoekers werden verwelkomd door Kingo, de mascotte van Willem II. En wie wil daar nou niet mee op de foto! Vervolgens stonden koffie/thee en een bijpassend petit-fout klaar. Ondertussen werd de studiezaal, waar de presentatie plaatsvond, ook nog eens aangekleed met Willem II-materiaal.
De presentatie werd geopend door Henk Veltmeijer, voorzitter van de Heemkundekring. De eerste lezing werd verzorgd door Thijs Kemmeren die ons meenam in de sportgeschiedenis en het belang daarvan. Daarbij maakte hij onder andere dankbaar gebruik van enkele gedigitaliseerde archiefstukken van het archief van Willem II. Zo liet hij zien dat het oudste lid van Willem II, Peter Annee (ook aanwezig), een stuk had geschreven in de jaren zestig over een voorstel om te komen tot een fusie tussen Willem II, Longa en Noad waarbij de naam van Willem II zou verdwijnen. Maar de toenmalige voorzitter Schuurman greep in en uiteindelijk ging dat niet door. Peter Annee zelf reageerde daarop, want hij wist nog precies hoe het toen gegaan was. Prachtig om te zien wat zo’n archiefstuk dan teweeg kan brengen.
Daarna was het de beurt aan Jean-Paul Korst, projectleider, die de digitalisering van het Willem II-archief onder handen nam met onze eigen scanstraat. Het idee voor digitalisering kwam van de gemeentearchivaris Yvonne Welings: een cadeau aan de stad en aan Willem II, die in 2021 125 jaar bestond. En dat idee werd uitgevoerd. Jean-Paul vertelde over de voorwaarden voor digitalisering: het toegankelijk maken en de materiële zorg. Vervolgens werden de archiefstukken na ruim 20 jaar overgebracht vanaf het stadion naar Regionaal Archief Tilburg, waar het werd gedigitaliseerd. De presentatie werd afgesloten met het zoeken op de website van enkele gedigitaliseerde stukken, met behulp van de archivaris van Willem II, Harrie Verhoeven.
Hiermee is het Willem II-archief binnen Nederland één van de eerste archieven van een betaalde voetbalorganisatie die via digitalisering toegankelijk is gemaakt. Een belangrijk cadeau aan de stad en aan allen, die belangstelling hebben voor de geschiedenis van de club. Voor Willem II is het een mijlpaal in het zekerstellen van de eigen geschiedenis. Een groot en belangrijk deel van de historie van de club is nu toegankelijk voor iedereen. En het moet gezegd worden dat al dit werk niet mogelijk was geweest zonder de inzet van Harrie Verhoeven. Hij heeft het archief vanaf 1998 op een uitstekende manier verzorgd. Daarom kreeg hij ook een staande ovatie van het publiek. Bravo!
De avond ging door met een ludieke quiz in de vorm van ‘Petje op, petje af’ onder leiding van Thijs Kemmeren en Harrie Verhoeven. Daarbij werden vragen gesteld aan het publiek over Willem II door de jaren heen. De winnaar kreeg een leuke prijs uit de Willem II-fanshop.
Na de pauze was het de beurt aan Jojanneke van Zandwijk die de Wiki Midden-Brabant in beeld bracht met nadruk op het onderdeel ‘Van alles over voetbal in Tilburg’. Daar werden o.a. de onderdelen van voetbalclubs en voetballers behandeld. Zoals de betekenis van afkortingen die sommige Tilburgse clubs gebruiken. Wat dacht je van GUDOK (Goed Uit De Ogen Kijken) of ZIGO (Zonder Inspanning Geen Overwinning). Daarnaast werd als voorbeeld voetballer Bud Brocken uitgebreid besproken. Zo werd niet alleen zijn hele levensverhaal getoond, maar ook de links naar de website van Willem II en naar onze fotobank. Neem maar eens een kijkje in de Wiki, het is de moeite waard.
De avond werd afgesloten met een film over Willem II getiteld ‘Stoere Kerels’, waarbij in het begin werd meegezongen met het clublied van Willem II. Deze werd film werd overigens opdragen aan de kampioenen van 1952 en 1955, waarbij enkele hoofdrolspelers aan het woord kwamen. Een mooie afsluiting.