De medewerkers van onze scanstraat hebben de afgelopen tijd hard hun best gedaan om een heleboel nieuwe archiefstukken beschikbaar te maken. Ze hebben onder andere veel tijd gestoken in het scannen van een bijzondere archiefbron: ongeveer 100 jaargangen met overlijdensverklaringen! Ditmaal uit de gemeenten Loon op Zand (1879-1881), Hilvarenbeek (1870-1931), Made en Drimmelen (1921-1939), Terheijden (1923-1939) en Oisterwijk (1940-1943).
Bekijk alle gescande overlijdensverklaringen
In deze overlijdensverklaringen, ook wel doodsbriefjes genoemd, zie je wanneer iemand is overleden, welke leeftijd de persoon heeft bereikt, de naam en de tijd van overlijden. Maar de meest interessante informatie is de reden van overlijden. Deze bron kun je dus gebruiken om te achterhalen waar jouw voorouders aan overleden zijn.
Maar je kunt er ook mee onderzoeken welke ziekten er heersten, hoeveel doodgeboren kinderen er in een bepaalde periode waren, of er dodelijke rampen zijn geweest en nog veel meer. Een zeer waardevolle bron dus.
Je vindt alle doodsbriefjes op onze website bij 'zoek een persoon'-'bladeren in registers'-'doodsbriefjes'.
Overlijdensverklaringen werden opgesteld door de dokter na het overlijden van een persoon. Het opstellen van een doodsbriefje bij overlijden was sinds 1865 verplicht. Het briefje ging vervolgens naar de ambtenaar van de burgerlijke stand, waarna de overlijdensakte opgemaakt werd.
Eerder hebben we al een deel van de overlijdensverklaringen van de volgende plaatsen online gezet: Alphen en Riel, Baarle-Nassau, Berkel-Enschot, Chaam, Diessen, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hooge en Lage Zwaluwe, Moergestel, Raamsdonk, 's Gravenmoer, Tilburg en Udenhout.