Afgelopen vrijdag 11 september kwam een delegatie van het bestuur van Heemcentrum 't Schoor op bezoek bij Regionaal Archief Tilburg. Het was een hernieuwde kennismaking om de lancering van de Udenhout Wiki en Udenhout op de Kaart te vieren. Het Heemcentrum viert in oktober het 25-jarig bestaan en beide digitale producten horen bij de viering van dat jubileum.
10 september jl. was de lancering van de
Udenhout Wiki, een digitale encyclopedie. Tegelijk kwam ook de website
www.udenhoutopdekaart.nl in de lucht. Het werk is voornamelijke verricht door twee heren uit het schrijversteam van het Udenhoutse
Heemcentrum 't Schoor: Kees van Kempen en Hans Pickhard. ’t Schoor zocht samenwerking met Regionaal Archief Tilburg om deze informatie in te voeren in de wiki-omgeving. Nu is alles online beschikbaar voor iedereen.

In 2013 namen Van Kempen en Pickhard contact op met Regionaal Archief Tilburg. Er bleek namelijk een Tilburg Wiki te zijn en de heren hadden eenzelfde ambitie voor Udenhout. Op papier was er al veel gepubliceerd over de geschiedenis van Udenhout en Biezenmortel, maar digitaal was de ‘score’ nog erg mager.
Met behulp van Regionaal Archief Tilburg is er een structuur aangemaakt voor de Udenhout Wiki. Zo is er een chronologisch overzicht dat loopt van de prehistorie tot en met de 21e eeuw. Voorts zijn er categorieën zoals bedrijven, gebeurtenissen, gebouwen en zelfs een Udenhouts woordenboek. De Udenhout Wiki bevat ook twee echte Wikipediarubrieken zoals Wist u dat? en Uitgelicht. Net als bij het bekende Wikipedia.nl is alles met elkaar gelinkt en overzichtelijk gepresenteerd.

Wat is er zoal in de Udenhout Wiki te vinden? In het chronologisch overzicht - bij de categorie Middeleeuwen - is bijvoorbeeld te lezen dat de oudst bekende vermelding van Udenhout uit 1232 komt. En wie wist al dat de communiebanken van Biezenmortel uit het Italiaanse Zuid-Tirol komen? Dit in schril contrast tot de preekstoel, die haastig in elkaar werd getimmerd. En wie was ook alweer de oudste burgemeester die Udenhout ooit had? Inderdaad, Joseph van Iersel, met tevens de langste ambtsperiode.
Vanwege het 25-jarig bestaan van Heemcentrum ’t Schoor droeg Regionaal Archief Tilburg bij aan het realiseren van we website www.udenhoutopdekaart.nl. Deze site wordt voor een groot deel gevuld vanuit de Wiki en plaatst de kerken, fabrieken, boerderijen, monumenten en andere historische locaties in een Google Maps omgeving.
Dennis Dekker zorgde voor de ondersteuning vanuit Regionaal Archief Tilburg en wees de invoerders de weg in de wereld van de wiki. Dankzij de inspanningen van Kees van Kempen en Hans Pickhard zijn de vele bijzonderheden van Udenhout nu dus ook digitaal op te zoeken. De Udenhout Wiki is een feit.