Door de jaren heen zijn er heel wat adresboeken in Tilburg verschenen. Werd in het adresboek van 1865 maar een select gedeelte van de inwoners genoemd. In het adresboek van 1889 is er een complete opsomming van inwoners, verenigingen, scholen en allerlei bedrijven en winkels. Wat het zeker ook een interessante bron maakt is dat het beroep vermeld wordt van het hoofd van het huishouden. Maar ook is er informatie terug te vinden over het inkomen. Aanvankelijk hadden alleen mannen boven de 23 jaar die meer dan een bepaald minimum aan directe belastingen (de 'census') moesten betalen, stemrecht. Het stemrecht is in sommige jaargangen van het adresboek aangegeven. ( afbeelding uit adresboek 1879)
Eigenlijk kun je deze adresboeken zien als de voorlopers van de telefoonboek en de Gouden Gids. Begin jaren zeventig van de twintigste eeuw werd de roep om privacy luider en verdwenen de adresboeken. Het zal met adresboeken hetzelfde vergaan zijn als met telefoonboeken: als er een nieuwe verscheen werd het oude exemplaar weggegooid. Desondanks zijn er in de loop der tijd voldoende exemplaren bewaard gebleven. Een aantal van deze adresboeken waren digitaal via allerlei omwegen in te zien in zwart-wit en lage resolutie.
Maar sinds kort zijn kleurenscans van een twintigtal Tilburgse adresboeken uit de periode 1865 tot 1969 in te zien via onze website. Met het doorbladeren komt u heel wat aan de weet over de stad en haar inwoners. Kijk waar de Tilburgse zaken met klinkende namen gevestigd waren of ontdek de beroepen van familieleden. Misschien kun je de achternaam van het buurmeisje van je tante achterhalen waar u in de jaren zestig heimelijk verliefd op was.
De adresboeken vindt je hier
Meer onbekende bronnen voor stamboomonderzoek leren kennen?
Meld je nu aan voor de
cursus Stamboomonderzoek en leer in 6 bijeenkomsten je weg vinden in het archief en op internet.