Dri

e jonge heren van het Cobbenhagencollege in Tilburg kozen als onderwerp voor hun profielwerkstuk de BeKa-fabriek, het pand waarin Regionaal Archief Tilburg is gevestigd sinds de jaren 80. De jongens Tim Nonnekes, Tjeerd Bruikman en Tom van Weert zitten in klas ch5b/c, het vijfde jaar dus van de HAVO.
De week voor de herfstvakantie deden zij onderzoek, brachten zij een bezoek aan het TextielMuseum én aan de studiezaal van Regionaal Archief Tilburg. In
Geschiedenislokaal013 waren enkele afbeeldingen klaar gezet voor de jonge onderzoekers.
Het profielwerkstuk was tevens een examenwerkstuk. De opdracht was om een gebouw of een reeks gebouwen te kiezen die belangrijk waren voor de stad Tilburg. Tim, Tom en Tjeerd formuleerden de stelling dat de industrialisatie van de stoffen- en textielindustrie belangrijke rol heeft gespeeld in de Tilburgse historie. Het ijkpunt was 1890-1900. Zij kozen voor de BeKa-fabriek.
De heren

hadden geluk, want van het jaar 1904 is er een prachtige aquarel beschikbaar, zie bovenstaande afbeelding. Op de voorgrond is het stoomketelgebouw te zien met daarachter de schoorsteen, die er nog altijd staat. Het hoofdgebouw van de fabriek was vroeger een lancierskazerne. De witte U-vorm daarachter waren de stallen. In de periode van de textielfabrieken werd het gebouw uitgebreid met laagbouw met zaagtandddaken. Momenteel is er zoals gezegd, het archief in gevestigd.
Tim, Tom en Tjeerd maakten hun maquette van karton en papier. Je ziet het resultaat op bijgevoegde foto's. Wat vind je? Zijn ze geslaagd?