Oude foto's: we zijn aan handen en voeten gebonden

11
09-05-2018
  • ansichtkaarten
  • foto
  • rechtszaak
  • auteursrecht
  • foto´s

650531 SchmidlinRuim een jaar geleden ontving Regionaal Archief Tilburg een brief van een advocaat met de mededeling dat wij in een aantal gevallen de auteurswet hadden overtreden. Ansichtkaarten uit de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw waren door ons via onze website gepubliceerd, zonder daarvoor de auteursrechten geregeld te hebben.
Foto: Schmidlin, 1950

De afgelopen decennia schonken vele verzamelaars, fotografen en particulieren hun foto’s en collecties aan het archief. Doel was altijd de foto’s zorgvuldig te bewaren en ter beschikking te stellen aan het publiek. Tot voor kort moesten onderzoekers (soms van ver) naar Tilburg komen om zelf te kijken of er afbeeldingen waren waarmee zij hun onderzoek konden verbeelden en verrijken.

Het is de ambitie van Regionaal Archief Tilburg zoveel mogelijk  informatie uit de archieven en collecties zo open mogelijk beschikbaar te stellen. Sinds het begin van deze eeuw is er enorm veel geïnvesteerd in de digitalisering van collecties en archieven. Niet alleen om te conserveren, ook het op (grote) afstand bereikbaar maken van de informatie was een belangrijk doel.  Deze ambitie heeft afgelopen maanden een flinke deuk opgelopen

Als gevolg van de uitspraak in de zaak Voet tegen Erfgoed Leiden is het alleen nog mogelijk foto’s en ansichtkaarten te publiceren, waarvan we absoluut zeker de auteursrechten hebben geregeld. In de meeste gevallen zal dat bovendien betekenen dat de foto slechts voor eigen gebruik mag worden gedownload.

Al eerder werden veel foto’s voor de zekerheid van onze beeldbank gehaald. We zien ons, na de uitspraak van de kantonrechter, genoodzaakt nòg meer foto’s weg te halen. Dat betekent dat we alle foto’s van ná 1935 offline halen, met uitzondering van de foto’s waarvoor in een contract de auteursrechten zijn geregeld.

We betreuren de gang van zaken zeer. Voor veel publicisten in onze regio die graag en veelvuldig gebruik maakten van onze beeldbank is het een enorme domper. Ook het historisch onderzoek wordt lastiger, zeker voor diegenen die verder weg wonen. En last but not least is het zonde van de gedane investeringen in het digitaliseren.

Gelukkig hebben we ook nog prachtige foto’s in de collectie waarvan de auteursrechten goed geregeld zijn, zoals foto’s van Persbureau het Zuiden, van fotograaf Schmidlin en van Dré van den Bogaard. De komende tijd gaan we ons richten op de foto’s die we rechtenvrij kunnen publiceren.  We verwachten de beeldbank steeds verder te kunnen uitbreiden.

Deze ontwikkelingen gaan als een schok door de archiefwereld. Er wordt veel over gepubliceerd, zoals door BN De Stem, KennisLand, Hallo Nederland.

4 reacties

Reageren
  1. Luit | May 29, 2020
    Met de nieuwe utspraak van het Haags Gerechtshof van 19 mei 2020 zijn de risico'''s erg verminderd, de ceventuele caims zijn els malen lager geworden (€ 4 per foto). Historie Ruinerwold heeft alles weer pen gesteld. 
  2. Mirjam | Dec 18, 2018

    Beste Gérard,

    Dank voor je bezorgdheid en goede raad.

    Net als andere archiefdiensten hebben we natuurlijk enige tijd geleden al contact opgenomen met een advocaat en volgen we het hoger beroep in de zaak Voet tegen Erfgoed Leiden.

    In tegenstelling tot wat jij schrijft, blijven auteursrechten nog tot 70 jaar na overlijden (of eerste publicatie) geldig. Erfgenamen of diegenen die op legale wijze (contract!) de rechten van de fotograaf hebben overgenomen kunnen dus ook tot 70 jaar na de dood van fotograaf een financiële vergoeding eisen.

    Het is in alle gevallen de taak van degene die de foto publiceert, uit te zoeken wie de rechthebbende is. Daar zijn we nu volop mee bezig en zo kunnen we toch steeds meer foto's ter beschikking stellen.

    Mirjam (RATilburg)

  3. Gérard | Dec 13, 2018

    Wie kan er rechten doen gelden? Naar mijn mening alleen de rechthebbenden. Veel auteursrechten kunnen eenvoudig niet meer worden geregeld omdat de rechthebbende - fotograaf of uitgever - niet meer bestaan. Zij zijn naar mijn meningen de enige rechthebbenden. Niet een overijverige advocaat die probeert mensen bang te maken. Is het een idee om deze advocaat het schriftelijke bewijs te laten leveren, ondertekend door zijn opdrachtgever/rechthebbende?

    Anders gezegd: zoek zelf een advocaat die uw belangen behartigt!

  4. Elly | Jul 04, 2018

    Hallo medewerkers,

    Ik begrijp de reden waarom er nu zo weinig foto`s meer beschikbaar mogen zijn. Ik zou ook zeker niet willen dat het regionaal archief in de problemen zou komen door het "onofficieel" foto`s beschikbaar stellen. 

    Ik vind het wel ontzettend jammer van al het vele werk dat er is gedaan door de vele vrijwilligers en last but not least: Ik heb altijd met heel veel plezier naar alle oude foto`s van de diverse gemeenten gekeken en gedownload om mijn eigen fotoalbum compleet te maken. ( Mijn ouders waren vroeger niet in het bezit van een fototoestel, hierdoor heb ik weinig beeldmateriaal uit eigen bezit) Ik hoop dan ook dat ik in de toekomst weer mag genieten van vele oude foto`s!!! 

    Ik wens jullie veel succes bij alle werkzaamheden!!

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag