Ruim een jaar geleden ontving Regionaal Archief Tilburg een brief van een advocaat met de mededeling dat wij in een aantal gevallen de auteurswet hadden overtreden. Ansichtkaarten uit de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw waren door ons via onze website gepubliceerd, zonder daarvoor de auteursrechten geregeld te hebben.
Foto: Schmidlin, 1950
De afgelopen decennia schonken vele verzamelaars, fotografen en particulieren hun foto’s en collecties aan het archief. Doel was altijd de foto’s zorgvuldig te bewaren en ter beschikking te stellen aan het publiek. Tot voor kort moesten onderzoekers (soms van ver) naar Tilburg komen om zelf te kijken of er afbeeldingen waren waarmee zij hun onderzoek konden verbeelden en verrijken.
Het is de ambitie van Regionaal Archief Tilburg zoveel mogelijk informatie uit de archieven en collecties zo open mogelijk beschikbaar te stellen. Sinds het begin van deze eeuw is er enorm veel geïnvesteerd in de digitalisering van collecties en archieven. Niet alleen om te conserveren, ook het op (grote) afstand bereikbaar maken van de informatie was een belangrijk doel. Deze ambitie heeft afgelopen maanden een flinke deuk opgelopen
Als gevolg van de uitspraak in de zaak Voet tegen Erfgoed Leiden is het alleen nog mogelijk foto’s en ansichtkaarten te publiceren, waarvan we absoluut zeker de auteursrechten hebben geregeld. In de meeste gevallen zal dat bovendien betekenen dat de foto slechts voor eigen gebruik mag worden gedownload.
Al eerder werden veel foto’s voor de zekerheid van onze beeldbank gehaald. We zien ons, na de uitspraak van de kantonrechter, genoodzaakt nòg meer foto’s weg te halen. Dat betekent dat we alle foto’s van ná 1935 offline halen, met uitzondering van de foto’s waarvoor in een contract de auteursrechten zijn geregeld.
We betreuren de gang van zaken zeer. Voor veel publicisten in onze regio die graag en veelvuldig gebruik maakten van onze beeldbank is het een enorme domper. Ook het historisch onderzoek wordt lastiger, zeker voor diegenen die verder weg wonen. En last but not least is het zonde van de gedane investeringen in het digitaliseren.
Gelukkig hebben we ook nog prachtige foto’s in de collectie waarvan de auteursrechten goed geregeld zijn, zoals foto’s van Persbureau het Zuiden, van fotograaf Schmidlin en van Dré van den Bogaard. De komende tijd gaan we ons richten op de foto’s die we rechtenvrij kunnen publiceren. We verwachten de beeldbank steeds verder te kunnen uitbreiden.
Deze ontwikkelingen gaan als een schok door de archiefwereld. Er wordt veel over gepubliceerd, zoals door BN De Stem, KennisLand, Hallo Nederland.