Miet en Net Schijns
In 2015 zijn na jarenlange onderhandelingen de dagboeken van de zussen Miet en Net Schijns geschonken. De dagboeken zijn een belangrijke bron voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De volledige namen van Miet waren ’Marie Françoise Louisa Joseph en die van Net ’Antoinette Marie Joseph’. Schijns wordt in de familie uitgesproken als Schiens. Beide zussen bleven ongehuwd. Een belangrijk dagboek uit de WO2 ontbreekt. Mogelijk is dat dagboek in Amerika bewaard gebleven. Een belangrijk dagboek van de zussen uit de Tweede Wereldoorlog ontbreekt. Mogelijk is dat dagboek in Amerika bewaard gebleven. De brieven van zussen Schijns zijn geschonken aan het NIOD.
Hun vader Arnold Schijns was handelsagent voor machines en grondstoffen voor de textielindustrie. In 1854 werd hij geboren in Verviers en huwde in mei 1890 met de uit Tilburg afkomstige Louise Broekhans (1861-1911). Het echtpaar kreeg vijf dochters Thérèsa (1891), Jeanne (1892), Antoinette (1894), Marie (1896-1984), Louise (1904-1983) en een zoon Antoine (1899-1931). Thérèsa voelde al vroeg roeping, maar omdat moeder in het gezin vroeg stierf, diende ze voor het gezin te zorgen. Op dertigjarige leeftijd trad ze in, ongeveer gelijktijdig met haar jongere zus Jeanne. Miet zou haar hele leven voor het gezin blijven zorgen. Net werd onderwijzeres en was in de jaren twintig actief voor de studentenvereniging Sint Leonardus. Toine, die jong stierf, zou de zaak voortetten. Maatschappelijk zetten de zussen zich ook in, bijvoorbeeld in december 1924 bij het inpakken voor de Sinterklaasactie voor 1.437 'kinderen en minderbedeelden'. Alle zussen waren toppers om de prijsraadsels in het Zondagsblad op te lossen.
Link naar blog over de dagboeken van de zussen Schijns.
Zus Louise Schijns
Alleen zoon Antoine en de jongste dochter Louise zouden trouwen, de vier zussen bleven ongehuwd. Dochter Louise trouwde in 1931 met de handschoen. Met de handschoen trouwen wil zeggen dat de bruid alleen met de foto in dit geval Tilburg trouwde en de bruidegom Jac. (obus Josephus Nicolaas) van Hout alleen in het huwelijk trad in Indonesië. Na het huwelijk reisde Louise hem achterna naar het eiland Semerang. Aanvankelijk was dit een zorgeloze tijd, Maar na de Japanse bezetting veranderden hun leven compleet. Gelijk andere gezinnen waren de oorlogsjaren voor het gezin Van Hout daar zwaar. Samen met haar zes kinderen verbleef ze in jappenkampen. Na de oorlog kwam Louise alleen met de kinderen terug naar Nederland, waar het gezin door haar zussen Miet en Net op het Wilhelminapark werd opgevangen.
Bregje van Hout
Bregje van Hout is de jongste dochter uit dit huwelijk van Jacobus van Hout en Louise Schijns. Bregje werd in 1949 te Eindhoven geboren, toen het verenigde gezin na terugkeer van de vader daar ging wonen.. Als kind logeerde Bregje regelmatig bij haar tantes in Tilburg. Na de dood van haar broer Hans en haar tantes kwam veel archiefmateriaal bij haar terecht. Haar broer Hans van Hout woonde vanaf 1977 ook in het pand aan het Wilhelminapark.
In oktober 2022 besloot Bregje van Hout de foto’s en enkele documenten van haar moeder Louise en haar tantes Miet en Net Schijns te schenken aan het Regionaal Archief Tilburg. De aanvulling bestaat uit een fotoalbum van Louise Schijns en diverse diploma’s van haar tantes.
Waar zijn de foto's te vinden?
Link naar de foto's familie Schijns.
Link naar het fotoalbum van Louise Schijns, Met het pijltje links en rechts is het mogelijk om in het fotoalbum te bladeren.
Link naar familiestamboom.