![Bezoek uit Sardinië 10 april 2024](/images/default-source/blog/leontien-schroot---cristina-ricci---astrid---jojanneke.jpg?sfvrsn=59f7c55c_1)
Op woensdag 10 april 2024 kregen we in het archief bezoek van Cristina Ricci, honorair consul van Nederland op Sardinië en Leontien Schroot, geboren Tilburgse die al jaren op Sardinië woont. Beiden zijn in contact gekomen met het dagboek van Helga Deen (in de Italiaanse vertaling). Cristina was er door gegrepen. Eerder al verdiepte zij zich in het leven van
Anne Frank en
Etty Hillesum.
Op een school is Sassari (Sardinië) werd het verhaal van Helga als theaterstuk opgevoerd op 24 januari 2024. De auteur van het scenario, gedeponeerd bij de SIAE, is de student Nicola Dessole, van het Liceo Marconi van Sassari, waar de eerste uitvoering plaatsvond. (SIAE: Italiaanse Vereniging van Auteurs en Uitgevers, het Italiaanse bureau voor het verzamelen van auteursrechten). Cristina zat hierbij in het publiek, samen met 700 Sardijnse leerlingen, die met aandacht keken naar een verbeelding van het leven van de Tilburgse Helga tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal kwam binnen bij de leerlingen, mogelijk omdat het ging over een leeftijdgenoot van henzelf.
Op 29 januari, een paar dagen later, werd het ook opgevoerd in Olbia met een script dat door Cristina is geschreven.
![Helga Deen theater in Sardinië](/images/default-source/blog/helga-deen-theater-in-sardinië.jpg?sfvrsn=89f7c55c_1)
Leontien Schroot bezocht de opvoeringen van het stuk en ook zij raakte onder de indruk. Dat zij als inwoner van Sardinië met Tilburgse roots het verhaal van Helga in het Italiaans verbeeld zag, was erg bijzonder voor haar.
![Leontien Schroot en Cristina Ricci](/images/default-source/blog/20240410_111152.jpg?sfvrsn=71f7c55c_1)
Omdat Leontien en Cristina een paar dagen tegelijk in Tilburg waren, nam ze contact op met het archief. Tijdens een bezoek vertelden beiden enthousiast over de voorstellingen in Sardinië. Astrid de Beer liet zien dat we het gehele
archief van de familie Deen hebben gedigitaliseerd, waaronder ook het
dagboek dat Helga schreef voor haar geliefde Kees. In het depot bekeken we enkele archiefstukken van Helga en Kees, het leren tasje en een doosje met een pen en haarlok van Helga. Het is bekend dat Helga goed kon tekenen. Haar tekeningen, in zwart-wit of ingekleurd, maakten indruk.
Ook maakten ze kennis met Sandra van Dam, educatiemedewerker van Stadsmuseum Tilburg, die in scholen vertelt over Helga Deen tijdens het educatieve programma
Wij Herdenken en Vieren.
Voor ons als archiefmedewerkers is het bijzonder om te horen dat dit archiefstuk tot in Italië bekend is en mensen op de been brengt. Het laat weer eens zien hoe belangrijk het is om dergelijke stukken goed te bewaren en ter beschikking te stellen.
NB: veel Italianen zijn destijds naar Tilburg gekomen om in de textielindustrie te komen werken. En naar het schijnt is het merendeel van deze Italianen afkomstig van Sardinië. Een mooi gegeven om ooit eens verder te onderzoeken!