Frequentely Forgotten Files: Tafeltennisclub De Batswingers

7
26-07-2024
  • FFF
  • Frequently Forgotten Files

In de serie Frequently Forgotten Files (FFF) zetten we minder bekende, maar bijzondere archieven uit onze collectie in de schijnwerpers. In deze aflevering staat archief 2823, tafeltennisclub "De Batswingers" te Gilze, 1958-1984, centraal.         

Tafeltennisclub “De Batswingers”

Op 1 september 1958 richten drie jongens, Kees Kock, Jac de Vet en Antoon de Jong, Tafeltennisvereniging De Batswingers op. Plaats van handeling is de kelder van de Katholieke Kring in Gilze. Dit ‘welpenlokaal’ is in beginsel ook de plek waar De Batswingers tafeltennissen. 

In de jaren die volgden speelt men in het ‘verkennershoofdkwartier’ en verschillende zaaltjes voordat de club in 1972 onderdeel wordt van SKW* De Schakel en in de grote zaal kan tafeltennissen. Van 1972 tot 2007 spelen De Batswingers in ‘De Schakel’, met een onderbreking in de jaren 80, toen de vereniging door verbouwing van de Schakel noodgedwongen moest uitwijken naar de judozaal van de sporthal.

Direct vanaf de oprichting spelen de leden competitie in de Bredase Tafeltennis Unie (BTU). In 1968 organiseert de vereniging het eerste Batswingerstoernooi in de leegstaande hal van deurenfabriek Doublette. Dit groeit in de loop van de jaren uit tot een toernooi met meer dan 200 deelnemers.

De vereniging, die in 1958 begint met twaalf leden, weet het ledenaantal in de jaren 70 uit te breiden tot 135 in 1980, waaronder meer dan tachtig jeugdleden. De jaren 70 zijn de gloriejaren van de vereniging. Vanaf september 1970 verschijnt het clubblad Sorry.  In 1971 wordt er een jeugdafdeling van de Batswingers opgericht, enkele jaren later komt er nog een Welpengroep (kinderen van zeven tot en met negen jaar) bij. In 1976 worden ook de Gezelligheidsgroep (recreanten) en de ZOMO (zondagmorgen instuif) opgericht. In oktober 1979 vindt het eerste jeugdkamp plaats, een idee van Jan Haarbosch, in de jaren ’70 de drijvende kracht binnen de vereniging.

In 1983 verschijnt een boek over de eerste 25 jaar van de Batswingers, Kleine kinderen worden groot. Hoe de batswingers in gilze sportieve rekreatie bijna volledig hebben ingebouwd in hun tafeltenis-klupleven (1958-1983). Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum in 2018 verschijnt er nog een boek, De Batswingers 60.

Tafeltennisvereniging De Batswingers  bestaat nog steeds.

Over het archief

Het archief van De Batswingers bestrijkt de periode 1958-1984. Het archiefmateriaal is opgeborgen in negen archiefdozen en beslaat 1.13m. Het is openbaar, dus voor iedereen toegankelijk om er onderzoek in te doen. Archief 2823 bestaat voor 99% uit papier. Uitzondering is inventarisnummer 23, hierin zitten verschillende vaantjes, stickers, een standaardje en een t-shirtlogo. 

Wat zit erin?

Archief 2823 bevat documenten betreffende jeugdkampen, het Batswingerstoernooi en het 20- en 25-jarig jubileum van de club, maar ook huishoudelijke reglementen, begrotingen, doelstellingen en uitganspunten, correspondentie, informatiebladen, stukken betreffende de competitie, gegevens omtrent de zoektocht naar een eigen zaal, notulen van bestuurs- en ledenvergaderingen, ouder-bijeenkomsten, jeugdraadvergaderingen en de gezelligheidsgroep. In het archief bevinden zich ook jaargangen aan clubbladen zoals Bats, Sorry en het SKW-eetje, die een mooi beeld geven van de tafeltennisvereniging door de jaren heen. De geschiedenis van de club is goed gedocumenteerd en met zorg bijgehouden. Er zijn plakboeken vol krantenknipsels; elke snipper over De Batswingers is zorgvuldig uitgeknipt, opgeplakt en bewaard.

Highlights

In archief 2823 – invnr. 15 begrotingen en verslagen 1958 t/m 1983-  zit een lot van 25 cent. De loterij was in 1968 uitgeschreven door de Batswingers om extra inkomsten te genereren. De hoofdprijs was een volledig ingericht aquarium. Ook de specificatie van het aquarium is in hetzelfde inventarisnummer te vinden.

Het archief van De Batswingers geeft een goed  beeld van het rijke verleden van de tafeltennisvereniging tot 1984. Het laat de ontwikkeling zien naar een volwassen en actieve vereniging met een behoorlijk ledenaantal.

Andere interessante stukken uit het archief van De Batswingers:

* Sociaal Kultureel Werk

Foto: Tafeltennisvereniging "de Batswingers" Gilze. Demonstratiewedstrijd tussen Jan Haarbosch (l) en Cees Kock (r) tijdens toernooi, 1971. Fotograaf: Hans Chabot, collectie Regionaal Archief Tilburg

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag