In 2022 zijn we gestart met de voorbereiding van archief van Dorpsbestuur Tilburg en Goirle 1387-1810 om deze in een betere materiële staat te brengen en vervolgens te digitaliseren. Vooral omdat het, naast het archief van Schepenbank Tilburg en Goirle 1408-1811, een van de meest geraadpleegde archieven is voor onderzoekers. Dat betekent restaureren, schoonmaken, verpakken, digitaliseren en tenslotte digitaal beschikbaar stellen. Deze maand was het zo ver en zijn de laatste scans op onze website geplaatst, waarmee er een einde is gekomen aan dit project wat meer dan 2 jaar heeft geduurd. Een project die niet mogelijk was geweest zonder het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed Metamorfoze, waarvoor we subsidie hebben ontvangen, het restauratieatelier DP Conservation en het digitaliseringsbedrijf Picturae.
Het dorpsbestuur van Tilburg en Goirle voerde een breed scala aan taken uit zoals regelgeving, bestuur, financiën, onderwijs, zorg voor hygiëne en gezondheid, zorg voor ouderen, weduwen en wezen, armenzorg, toezicht op maten en gewichten, zorg voor de gemeint, toezicht op wegen en wateren, zorg voor openbare orde en veiligheid, brandbestrijding etc. En dat komen we allemaal tegen in dit archief. Daardoor zijn er langlopende ononderbroken series van bijvoorbeeld dorpsrekeningen, de uitvoering van publieke werken, de samenstelling van het bestuur, correspondentie en armenzorg. Deze series bieden uitgelezen mogelijkheden voor structureel en kwantitatief onderzoek. Hieraan ontleent dit archief een grote informatiewaarde en aan datgene wat uniek is.
En dat is nog niet alles, want samen met het archief van Schepenbank van Tilburg en Goirle vormt het archief van dit dorpsbestuur nu één geheel. Door het conserveren en digitaliseren ervan zijn namelijk bestuur én rechtspraak van de heerlijkheid compleet en gedurende een eeuwenlange onafgebroken periode online beschikbaar voor onderzoek en dat is veel eerder dan verwacht. In totaal bestaat dorpsbestuur Tilburg en Goirle uit ruim 43 meter aan archiefstukken, 3.470 inventarisnummers en uit ruim 164.000 scans.
Tenslotte kunnen we met volle trots melden dat dit tevens het laatste dorpsbestuur is wat materieel onder handen is genomen en tevens gedigitaliseerd op onze website staat. In totaal zijn nu alle 20 dorpsbesturen uit onze regio in goede materiële staat en digitaal beschikbaar. In 2019 begonnen we met het digitaliseren van alle borgbrieven uit die archieven omdat daar veel vraag naar was. Tevens is in dat jaar toen gestart met het materieel verzorgen en digitaliseren van complete dorpsbesturen. Dorpsbestuur Loon op Zand 1358-1810 was de eerste en Dorpsbestuur Tilburg en Goirle 1387-1810 dus de laatste. Na vijf jaar is daar nu einde aan gekomen. Wat een prestatie en het resultaat mag er wezen. Allemaal dorpsbesturen om je vingers bij af te likken en zo ontzettend belangrijk voor onderzoekers. Neem er een kijkje en ontdek de historie van al die dorpen dat ruim 400 jaar beslaat! Heel veel plezier ermee.