Nieuwe website: Tilburg WO2 op de kaart

3
19-09-2024
Tilburg WO2 op de kaart

Regionaal Archief Tilburg zet belangrijke momenten uit de Tweede Wereldoorlog op de kaart. Letterlijk op de plattegrond die we kennen van Google Maps. Waar vielen wanneer welke bommen? Waar werden wanneer welke acties van verzet gepleegd? Het resultaat is te bekijken op een nieuwe website, die op donderdag 31 oktober wordt gelanceerd.

De afgelopen maanden zijn medewerkers en vrijwilligers van het archief bezig geweest met het verzamelen van informatie en beeldmateriaal, om deze visueel toegankelijk te maken via de kaart. De informatie zelf staat grotendeels in de Wiki Midden-Brabant. De afbeeldingen komen voornamelijk uit de uitgebreide fotocollectie van het Regionaal Archief Tilburg.

Projectleider Astrid de Beer legt uit waarom dit project is gestart: “Gedurende de jaren 1940-1945 is er veel gebeurd in Tilburg. Denk maar aan de talloze bombardementen, V1-explosies en neergestorte vliegtuigen die in en in de nabijheid van Tilburg hebben plaatsgevonden. Deze hebben gezorgd voor slachtoffers én aanzienlijke materiële en psychische schade. De kaart maakt al deze locaties goed inzichtelijk. Ook de locaties van gebeurtenissen zoals de overval op de Afdeling Bevolking (‘Rauterzegelkraak’), de moordaanslag op NSB-politieagent Piet Gerrits, de inval bij Coba Pulskens, de fusillade in de Willem II kazerne en de moord op Wim van Wezel zijn op de kaart te zien.”

Bom Bredaseweg 11-5-1940

Het werk is nog niet klaar. De lijst met gebeurtenissen is enorm lang. Er is nu een begin gemaakt en de komende tijd gaat de werkgroep verder met het uitbreiden van de gegevens op de kaart. De gegevens die er nu vrij volledig in staan zijn de V1-explosies in Tilburg, de neergestorte geallieerde vliegtuigen, de bombardementen en granaatinslagen, de plaatsen van verzet en de missiehuizen die broeders of zusters in Nederlands-Indië verloren in de strijd  tegen Japan.

Foto rechts: Schade na een bom aan de Bredaseweg 11-5-1940 

Bom Vierwindenlaan 11-5-1040

Foto links: Ravage na bom aan de Vierwindenlaan 11-5-1040

Regionaal Archief Tilburg levert hiermee ook een bijdrage aan de vele activiteiten die worden georganiseerd rondom de herdenking van Tilburg 80 jaar Vrij. De website geeft een beeld van de verspreiding van gebeurtenissen over de stad en de buitengebieden en combineert de al bekende feiten met minder bekende zaken. Het kan gezien worden als een nieuwe bron voor historisch onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog in Tilburg en omgeving.

Geïnteresseerden kunnen aanwezig zijn bij de lancering van de website op 31 oktober. Deze loopt van 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur) tot 17.00 uur en wordt gehouden in de studiezaal van Regionaal Archief Tilburg. Aanmelden kan via onderstaande knop.

Aanmelden voor 31 oktober

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag