Film van de maand #50 Nooit Ophouden Altijd Doorspelen

7
22-10-2024
  • film van de maand
  • NOAD
  • Tilburg
  • Voetbal
  • uit de beeldcollectie
  • film

Nooit Ophouden Altijd Doorspelen, oftewel NOAD. Deze Tilburgse voetbalvereniging werd op 5 juni 1910 opgericht en kent een rijke geschiedenis. De films van deze maand nemen ons in grijstinten mee terug naar de jaren zestig.

Uit een omvangrijke schenking

De films komen uit een relatief recente schenking van filmer Tejo Janssens. Janssens filmde in met name de jaren zestig en zeventig onder andere NOAD, maar ook de jeugdspelers van Willem II, een jubileumwedstrijd van eveneens de Tricolores, een reis van jongerencentrum Weltevree en Suomi (bekijk hier de hele collectie).

Nooit Ophouden Altijd Doorspelen: Het begin

De geschiedenis van NOAD beging in café Van Rijzewijk op Koningshoeven. Hier werd op 5 juni 1910 de voetbalvereniging Nooit Ophouden Altijd Doorspelen opgericht. Een succesverhaal, want NOAD speelde van 1919 tot de invoering van het betaald voetbal onafgebroken in de hoogste amateurklasse. In 1928 en 1949 werden ze zelfs zuidelijk kampioen en streden om de nationale titel.

De overstap naar betaald voetbal

De succesvolle amateurclub trad in 1954 toe tot het betaald voetbal. Dit tot frustratie van de legendarische voorzitter Jan Panis, die hierom ook zou aftreden. In de eerste instantie pakte de overstap goed uit. NOAD speelde tot 1959 op het hoogste niveau. Hierna volgde echter wisselende successen en in 1971 verdwijnt de Tilburgse club uit het betaald voetbal.  

De films van Janssens tonen de periode van NOAD in het betaald voetbal. Zo zien we de voetbalwedstrijden van de tweede divisie B in de jaren 1965-1966, namelijk tegen EDO en Helmondia.

Daarnaast legde Janssens de jeugdspelers omstreeks 1965-66 in kleur op film vast. Aanvullend volgen in grijstinten diverse wedstrijden. Onder andere tegen Longa en Excelsior, maar ook het 7de Internationaal Jeugdvoetbaltoernooi om de Jan Panis Wisselprijs. Inderdaad, vernoemd naar de bovengenoemde voorzitter.

De thuisbasis van NOAD

In de vroege jaren van 1920 tot 1923 speelde NOAD in het Gemeentelijk Sportpark. Ze vonden echter langer hun thuisbasis aan de Industriestraat, tot ze hier in 1955 plaats moesten maken voor het rangeercomplex van de NS. Hierna keerde de club, die toen meedraaide in het professioneel voetbal, terug naar het Gemeentelijk Sportpark, terwijl de amateurafdeling aan de Melis Stokestraat was gevestigd.

Uiteindelijk viel op 1 juli 2017 het doek voor NOAD. Maar het blauw-gele hart leeft voort dankzij de fusie met TSV LONGA en RKTVV tot Fusie Club Tilburg (FC Tilburg).

Meer NOAD?

  • Bekijk hier het beeldmateriaal van NOAD in de collectie van Regionaal Archief Tilburg.
  • Lees hier meer over NOAD op Wiki Midden-Brabant.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag