We doen het eens per jaar: een open dag op een zaterdag met één van de gemeenten uit ons werkgebied die we in het zonnetje zetten.
Op zaterdag 16 november was het de beurt aan de gemeente Hilvarenbeek, met de dorpen, Baarschot, Biest-Houtakker, Diessen, Esbeek en Haghorst. De heemkundige Kring Hilvarenbeek – Diessen viert in 2025 het 80-jarig bestaan. Onze dag was een opmaat naar hun feestelijke jubileum. De Stichting Erfgoed Diessen was ook aanwezig. Zij stonden, net als de jubilaris, met een informatiekraam in de hal. Ook waren de redactieleden van het Esbeeks dorpsblad ’t Kleppermenneke aanwezig.
Wethouder Machielsen van Hilvarenbeek was aanwezig in de ochtend. Als historicus draagt hij erfgoed een warm hart toe. We waren blij met zijn aanwezigheid. Iets na tienen werd de taart aangesneden, waarna Ans Holman aan de wethouder een uitleg gaf bij de expositie van archiefstukken uit de gemeente Hilvarenbeek. Waaronder het onlangs ontdekte charter uit Diessen, opgeschreven in het Latijn.
De eerste lezing over de website van Regionaal Archief Tilburg werd goed bezocht. Stoelen te weinig bij het verhaal dat Jaël Jonkman hield. Ze ging ook in op de Wiki Midden-Brabant, de Krantenviewer en Transkribus, allemaal met voorbeelden uit Hilvarenbeek of de bijbehorende dorpen.
Johan van Hassel gaf uitleg over het stamboomprogramma Aldfaer. Extra leuk is dat er aan het eind van zijn lezing het idee ontstond om een kleine cursus samen te stellen over dit onderwerp. De eerste geïnteresseerden meldden zicht al.
Astrid de Beer liet de toehoorders zwoegen op moeilijke woorden uit voorbije eeuwen. Tijdens de lezing over oud schrift testte ze de leesvaardigheid over termen uit de misdaad.
Als laatste vertelde Erik-Jan Broers op lichtelijk hilarische wijze over juridische zaken uit de 16e tot en met 18e eeuw. Hoe kwam het bijvoorbeeld dat beulen altijd in dezelfde families werkten? Stel: een bakkersdochter kwam met een vriendje thuis en hem werd gevraagd: ”Wat doet je vader?” “Hij is beul.” Dan was het snel bekeken met de prille relatie. Als een dochter van een beul met dezelfde jongen thuis kwam, was het geen probleem. Vandaar dat beulen vaak in dezelfde families bleven. En zoals Erik-Jan het vertelt: “Dan kwamen er vanzelf weer kleine beultjes bij.”
Veel bezoekers gingen naar huis met het memory-spel met foto’s uit de gemeente Hilvarenbeek. Ook voor een boek van Jef van Gils was veel interesse en de kwartierstaat (om zelf in te vullen) werd ook door menig bezoeker mee genomen.
Met ruim 100 bezoekers kijken we terug op een zeer geslaagde open dag. Dank aan een ieder die eraan heeft meegewerkt, niet in de laatste plaats de mensen van de Heemkundige Kring Hilvarenbeek-Diessen en Stichting Erfgoed Driessen, met wie de dag extra feestelijk werd!