Precies één jaar na het startgesprek om alle weekbladen van Gilze en Rijen tot en met 2022 te digitaliseren en te publiceren op onze website, vond op 21 november jl. de officiële presentatie ervan plaats in ’t Vermaeck in Rijen. Voor de toekomst en het vastleggen van de plaatselijke historie voor het nageslacht is het van groot belang dat al die oude weekbladen worden gedigitaliseerd. De hele wereld kan dan toegang krijgen tot het nieuws en informatie over de gemeenschap van Gilze en Rijen. Dit omvangrijke project is het afgelopen jaar door Regionaal Archief Tilburg uitgevoerd in samenwerking met Uitgeverij Em. De Jong, Heemkring Molenheide en de gemeentearchivaris van Gilze en Rijen. Al deze partijen hebben bijgedragen aan de beschikking van een schat aan informatie.
De sfeervolle bijeenkomst werd geopend door Christiaan Starink namens Uitgeverij Em. De Jong. Als eerste kwam aan het woord wethouder Scheifes van de gemeente Gilze en Rijen die sprak over het belang van het weekblad en deelde daarbij ook zijn eigen herinnering. Christiaan vertelde daarna over het ontstaan van de weekbladen in Gilze en Rijen. Dat begon met het weekblad Gilze-Rijen Vooruit! dat in 1929 onder leiding van Nico Hobbelen van start ging.
Tot het met het huidige weekblad Gilze & Rijen kende het nog verschillende namen. Zoals Weekblad Gilze-Rijen (tot en met januari 1981), Nieuwsblad Gilze en Rijen (eind 1979 tot en met februari 1981) en Weekblad Gilze en Rijen dat vanaf februari 1981 haar naam kreeg. In 1930 was er tevens nog een uitgave van de Gilze-Rijensche Courant, maar dat duurde slechts één jaar en was daarna te einde.
En toen was het woord aan Bert Wagemakers van Heemkring Molenheide die benadrukte, niet alleen het belang van de Heemkring, maar vooral hun doelstelling: toegankelijk maken voor iedereen. Daar waar Regionaal Archief Tilburg ook voor staat. Dit project kon niet zonder deze Heemkring. Zij vulde zoveel weekbladen aan bij de collectie die Regionaal Archief Tilburg al in beheer had, waardoor het vrijwel een complete collectie is geworden. Vervolgens verklaarde Yvonne Welings, gemeentearchivaris van Gilze en Rijen het belang van digitalisering en wat dit voor de democratie betekent.
Tenslotte legde Jean-Paul Korst, projectleider, het gehele proces uit van de digitalisering. Van het papieren weekblad, losbladig en ingebonden, tot en met de digitale beelden ervan op de website van Regionaal Archief Tilburg. Wist je dat er ruim 3.500 weekbladen zijn gedigitaliseerd met in totaal ruim 99.000 pagina’s? Een project waarbij vooral het digitaliserings klaarmaken de meeste tijd koste. Want van elk jaar moest gekeken worden of het materieel in orde was, het totaal aantal pagina’s van elke editie en of de datum wel juist was. Ook werd er gekeken of er edities gemist werden. Daarvoor werd geprobeerd contact op te nemen met de voormalige uitgever Nico Hobbelen en deed Heemkring Molenheide een oproep in het huidige weekblad. Daaruit kwam nog een editie uit 1946.
Jean-Paul deed dan ook een oproep aan iedereen in de zaal, dat als zij nog ontbrekende edities hebben dit te melden, zodat deze gedigitaliseerd kunnen worden en de collectie nog completer wordt. Tenslotte kreeg elk weekblad een aparte bestandsnaam. Het gehele proces nam enkele maanden in beslag voordat digitalisering uiteindelijk kon plaatsvinden. Het digitaliseren zelf duurde twee maanden en ook het uploaden van de scans in onze krantenviewer. In totaal heeft het project een jaar geduurd.
De presentatie eindigde met de ondertekening van de schenkings- en licentieaktes door de betrokken partijen, mede met het oog op auteursrecht. Zodoende is het digitale archief nu voor iedereen toegankelijk en daar proosten we op. Na de presentatie en de ondertekening kon iedereen aan de slag om informatie te gaan zoeken in dit prachtige krantenarchief van Gilze en Rijen. Alle bijzondere gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden in Gilze, Hulten, Molenschot en Rijen werden gezocht en de reacties waren geweldig.
Kortom, neem zelf eens een kijkje in de wereld van meer dan 75 jaar geschiedenis van Gilze en Rijen. Het is de moeite waard!