Eind 2024 kijken we terug op een jaar vol transcriberen, digitaliseren, wandelen, een afscheid en een welkom, schepenbanken en glasnegatieven. We kijken met plezier met je terug op onze activiteiten van het afgelopen jaar voordat het nieuwe jaar weer aanbreekt.
Al vroeg in het jaar lanceerden we nieuwe afleveringen in de podcastserie De Depot Show. We startten in januari met het Rampjaar 1672 en later in het jaar kon je luisteren naar verhalen over Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog, Mathilde Diepen (dochter van een textielfabrikant) en boedelinventarissen uit notariële archieven onder de spraakmakende titel 'Gluren bij de buren'.
Al jaren bieden we de twaalf gemeenten uit ons werkgebied een e-depotdienst aan. In 2024 sloot de tiende gemeente aan, Oosterhout, en met de laatste twee gemeenten zijn plannen voor aansluiting. Daar zijn we erg tevreden over.
Het vermelden waard is de feestelijke overdracht van de archieven van de Goirlese textielfabrieken van H. van Puijenbroek (HaVeP). Burgemeester Van Stappershoef zei erover: "De gemeente Goirle wilde dit unieke stuk geschiedenis niet verloren laten gaan en geeft het bedrijfsarchief van Van Puijenbroek een mooie plek die het verdient”.
Activiteiten met een volle studiezaal
De afgelopen jaren hebben we ons als archief ingezet om alle achttien schepenbankarchieven in ons beheer te digitaliseren. In 2023 is de laatste online beschikbaar gekomen. Reden om dat te vieren met het symposium ‘Voor schout en schepenen… Onderzoek in de archieven van de schepenbank’. Op 27 maart was het zover. Een dag boordevol geschiedenis, workshops, oud schrift, zoekvoorbeelden en een spannende quiz. We maakten een uitgebreid verslag van de dag.
In het najaar openden we op een zaterdag de deuren voor de jaarlijkse open dag. Dit maal stond de gemeente Hilvarenbeek centraal. Maar liefst twee heemkundige kringen waren met een informatiekraam aanwezig. Samen met wethouder Machielsen uit Hilvarenbeek openden we de dag. Met ruim 100 bezoekers kijken we terug op een zeer geslaagde dag.
Op 31 oktober 2024 lanceerden we een nieuwe website, Tilburg WO2 op de kaart, een plek waar belangrijke momenten uit de Tweede Wereldoorlog op een online kaart zijn geplaatst. Samen met de burgemeester en ruim 80 geïnteresseerden werd de eerste zoekopdracht in de online kaart uitgevoerd. De site kan onderzoekers inspireren om op een andere manier naar de gegevens over de oorlog en bevrijding te kijken.
Wandelingen in en om Tilburg
Het werd zo langzamerhand een begrip: de queerwandeling met Martin Luttikholt. Als ervaringsdeskundige leidt hij de wandelaars langs vroegere plekken van het uitgaansleven van queers in de jaren 70/80 in Tilburg. Erfgoed Brabant, de GGD, ambtenaren van Brabantse gemeenten, dagblad Trouw, een sportclub, het is slechts een greep van de groepen die al meeliepen. In 2025 gaan we ermee door.
Ook een groot succes: de historische wandeling in Stadsbos 013 over oorlog en arbeid, waarmee we aanhaakten bij Tilburg 80 jaar vrij. De wandeling werd twee keer gelopen en was helemaal volgeboekt.
Duizenden scans rolden uit de scanners
De scanstraat was vrijwel constant in gebruik. Een selectie uit de in 2024 gedigitaliseerde archieven:
Een mijlpaal op het gebied van transcriberen
In 2023 begonnen we al het het transcriberen van notariële archieven uit de 18e eeuw. Daar gingen we in 2024 volop mee door. In oktober dit jaar konden we melden dat álle notariële 18e eeuwse notariële archieven via het platform Transkribus omgezet zijn in makkelijk leesbaar schrift. Het gaat om in totaal 101.482 scans die zijn getranscribeerd.
Ook werd een dagboek, dat van Jan Franken uit 1946, getranscribeerd.
Beeld en Geluid
Op het gebied van Beeld en Geluid barstte het jaar bijna uit elkaar. Er kwamen mooie collecties binnen zoals die van Bart van Rijsewijk. Hij legde zijn dorp Berkel-Enschot vast op film, met een nadruk op de jaren 2000-2015. Een mooie bron voor lokale geschiedenis! Het gaat om 85 films, die via onze site beschikbaar zijn én ook via Brabant in Beelden (waarover straks meer). Omroep Tilburg maakte een reportage over deze aanwinst.
Nog zo'n bijzondere aanwinst: het persoonlijk archief van Ria van Dijk, ook bekend als Luchtbuks Ria. Van haar ontvingen we documenten en foto's. Ze runde met veel succes een drogisterij, schreef liedjes en gedichten en was een echte familievrouw.
Een eerder binnengekomen archief van fotograaf Ad de Bont komt geleidelijk online met beschrijvingen. Ook een waardevolle collectie, die vooral Tilburg en nabije omgeving in beeld brengt. De Bont legde onder andere de ontwikkeling van verschillende wijken van Tilburg vast.
We besteedden aandacht van ruim 1400 glasnegatieven, breekbaar erfgoed. De beelden op deze negatieven zijn vaak haarscherp. Ze zijn gedigitaliseerd en online te bekijken.
Noeste arbeid zorgde ervoor dat duizenden foto's uit de collectie van Van Eijndhoven online kwamen met een beschrijving. Daardoor zijn ze beter vindbaar. Met de blogs 'Een eindje met Van Eijndhoven' zetten we deze mooie collectie extra in het licht.
In de serie Film van de maand kwamen naast alle foto's ook de films onder de aandacht. Van oud tot redelijk modern, van Brabantse dorpsfilms tot de Kermis, van voetbal (NOAD) tot de fietstocht van Luchtbuks Ria. Zeer de moeite waard om te bekijken.
Afscheid en welkom
In juni nam Luud de Brouwer na 35 jaar afscheid als medewerker van ons archief. Laten we het maar eerlijk zeggen: dat deed best een beetje pijn. Daarom namen we meerdere keren afscheid van hem. Tijdens zijn afscheidsreceptie ontving hij van burgemeester Weterings de Tilburg Troffee.
Maar we werden ook weer als team versterkt door de komst van Pauline van Hezik, die in september aan de slag ging als hoofd van het archief. Ze kende ons al een beetje en stapte met een zeer frisse blik ons archief binnen. We kijken samen met haar ernaar uit om in 2025 weer volop aan de slag te gaan.
En dan nog even terugkomen op BrabantinBeelden. Op deze site worden foto's en films getoond uit de collecties van Brabants Historisch Informatie Centrum, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Regionaal Archief Tilburg, Brabant-Collectie en Stadsarchief Oss. Een succesvol platform, waar we in 2025 uiteraard mee doorgaan.
We sluiten graag af met de kerstwens van Brabant in Beelden, een prachtig, sfeervol filmpje uit verschillende archiefcollecties. Daarmee wensen we je fijne decemberdagen en een gelukkig 2025 toe.