![](/images/default-source/blog/microsoftteams-imagec0ac8d43-3225-4496-8a24-8a0a0eff494e.png?sfvrsn=896ac65c_1)
Wil je deel uitmaken van de geschiedenis: Bewaar dan je documenten!
Dat kunnen papieren en digitale stukken zijn (zoals brieven, dagboeken, kaartjes, leaflets etc.), maar ook films, foto’s (analoog en digitaal), websites, sociale media accounts (Insta, blogs, Apps etc.).
Waarom zou je documenten bewaren?
Jíj bent baas over de informatie die je bewaart. Jíj bepaalt wat je wel en niet wilt bewaren. Als je niets bewaart, word je vergeten. Wat er niet is, bestaat niet. En wat er niet is, kan ook niet bestudeerd worden. Onderdrukte en gemarginaliseerde groepen komen níet in het collectieve geheugen terecht. Waarom niet? Omdat er geen documenten van hen bewaard zijn gebleven.
Tot dusver schrijven de ‘overwinnaars’ de geschiedenis. Zíj bepalen wat er in de geschiedenisboeken komt en wat niet. Zíj bepalen ook wie en wat er over honderd jaar herinnerd wordt als belangrijk. Zij bepalen voor het overgrote deel ook wat er in archiefbewaarplaatsen terecht komt. Wat er nu vooral bewaard wordt aan documenten zijn overheidsarchieven. Wettelijk verplicht. Daardoor ontstaat er een heel eenzijdig beeld van de samenleving.
De maatschappij is de laatste jaren flink aan het veranderen; steeds meer gemarginaliseerde groepen laten hun stem horen en claimen hun plaats in de geschiedenis. Zij vergeten vaak om hun documenten te bewaren of vinden hun community niet belangrijk genoeg.
Wil je hier verandering in brengen?
Denk eens na over wat je -over of van jezelf- wilt bewaren. Dit kunnen ook documenten zijn van een community, vereniging of club waar je deel van uitmaakt. Want als jíj het niet bewaart, wie doet het dan wel?
Ook jouw documenten zijn belangrijk om in de toekomst een representatief beeld van de maatschappij te kunnen reconstrueren.
Klik hier voor een hand-out Archiveren. Hierin staat wat en hoe je het beste kunt bewaren.