Zaterdag 9 december 2023 organiseerde Martin Luttikholt voor de eerste keer een stadswandeling langs vroegere plekken van het uitgaansleven van queers in de jaren 70/80 in Tilburg. Deelnemers aan Paarse Vrijdag (de dag ervoor op 8 december) in de gemeente Tilburg werden vooral uitgenodigd mee te lopen.
Zij leerden zo over hun stad en het LHBTI-leven van de generatie van hun ouders en grootouders. Waar gingen die uit als ze homo of lesbienne waren? Op welke plekken kom je de queergeschiedenis tegen in Tilburg?
De wandeling wordt mede georganiseerd door Regionaal Archief Tilburg en COC Tilburg-Breda en omgeving.
De wandeling, die regelmatig wordt herhaald, start in Regionaal Archief Tilburg, waar een schaarse collectie documenten te zien is, die laten zien hoe weinig er bewaard is van de LHBTI+ geschiedenis in Tilburg en omstreken. Bewaren is van belang, want no documents, no history. Daarna leidt Martin de deelnemers onder andere langs cafés, ontmoetingsplekken en het eerste pand van het COC van die tijd. Ook op de begraafplaats aan de Bredase Weg is een belangrijk verhaal over de queergeschiedenis van de stad te vertellen. De wandeling wordt in Kim's Kroeg afgesloten. Geïnteresseerden moeten zich wel van tevoren aanmelden.
Praktische informatie
Startpunt: Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75
Programma:
- 15.30 uur: ontvangst in het archief met een inleiding en bezichtiging van archiefstukken
- 16.00 uur: start wandeling geleid door Martin Luttikholt
- 17.30 uur: einde wandeling bij Kim’s Kroeg, Piusplein 61
Maximaal aantal deelnemers: 20 personen
Deelname: gratis, maar aanmelden is verplicht
Meld je aan voor de eerst volgende wandelingen:
Bij de queer-wandeling hoort muziek uit de tijd waarover Martin vertelt. Beluister de muziek op Spotify.
Foto: Een eerdere queerwandeling voor café Peanuts - foto Margo van de Pas (gemeente Tilburg)