Wil je archiefstukken inzien, die nog niet gedigitaliseerd zijn? We gaan ze voor je scannen! Dat kunnen we alleen doen voor openbare stukken die ouder zijn dan 110 jaar (vanwege persoonsgegevens) én die qua materiële staat goed genoeg zijn om te scannen.
Van de twaalf kilometer archiefmateriaal die we beheren, is nu ca. twee en een halve kilometer gedigitaliseerd. Dat zijn de meest geraadpleegde archieven. Daarvoor hoef je dus al niet meer naar de studiezaal te komen. Door het scannen op verzoek (ook scanning on demand genoemd) zal ons online aanbod snel toenemen. De aangevraagde scans plaatsen we meteen op de site en de aanvrager krijgt een bericht toegestuurd dat de scans online staan. Vanaf dat moment kan iedereen deze scans online vrij gebruiken voor onderzoek. De dienst kost niets voor de aanvrager van de scans.
Bij de archiefstukken die beschikbaar zijn voor scannen op verzoek, zie je in onze databank een knop waar je de scans kunt aanvragen. Staat de knop er niet, dan is scannen niet mogelijk.
Tijdens de maanden dat we gesloten waren vanwege corona, hebben we het scannen op verzoek al op kleinere schaal aangeboden. Hierdoor hebben we de aanvraagprocedure en de verwerking van de scans kunnen testen. Het is niet voor niets dat we scannen op verzoek vanaf eind oktober 2021 op grotere schaal gaan aanbieden. Vanaf 1 november sluiten we de deuren van de studiezaal voor minimaal zeven maanden vanwege een dakrenovatie. Door te scannen kunnen onderzoekers toch stukken blijven inzien.