Studenten Fontys Academy of the Arts op bezoek

5
13-09-2024
  • Fontys
  • Fontys Academy of the Arts
  • Hogeschool voor de Kunsten
  • muurkranten
  • Vrouwenkrant
  • TAK

Donderdagochtend 12 september waren studenten van de Fontys Academy of Arts (FAA) op bezoek in het archief. In het kader van het project ‘Superlokaal: de PROTEST-editie’ kwamen zij inspiratie opdoen aan de hand van verschillende archiefstukken van (historische) makers en ontwerpers. Tijdens dit project werken studenten van de FAA naar een serie ontwerpen toe waarmee zij reageren/protesteren tegen een lokaal probleem. Elke donderdag ontmoeten de studenten en docenten van dit project elkaar op de FAA of op locatie in het geval van een excursie. Deze keer stond Regionaal Archief Tilburg centraal als plek van inspiratie.

Muurkranten, aksiekranten en Vrouwenkranten

Dat is niet zomaar, o.a. De Tilburgse Muurkrant (1978-1995) staat namelijk centraal als historische (inspiratie)bron tijdens dit project. Tevens dienen de Tilburgse Aktie Krant (TAK) en de Vrouwenkrant als historische bronnen van ontwerpen van protest om de studenten te inspireren voor hun eindproduct. Deze drie kranten zijn allemaal ondergebracht in de collectie van het archief in Tilburg en laten een beeld zien van protestcultuur uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Al deze kranten zijn gedigitaliseerd en OCR-doorzoekbaar via de website van het archief. De muurkrant via de beeldbank en de TAK en de Vrouwenkrant via de krantenviewer. Zo is onderzoek naar deze bronnen, waar je maar wilt, toegankelijk en blijven de bronnen onaangetast.

Programma

De dag begon met een uitleg over waarom het archiefwezen ooit in het leven is geroepen. Voor vele studenten was het namelijk een eerste bezoek aan een dergelijke instantie. Zo werd kort uitgelegd welke overheidsstukken hier in bewaring worden gehouden en waarom dat zo is. Daarnaast werd de focus gelegd op particuliere archieven, stukken die voor deze doelgroep uiteindelijk interessant zijn voor hun project. Aansluitend hierop werden de studenten rondgeleid door het depot en kregen ze naast stukken van historische waarde ook, juist, stukken van kunsthistorische waarde te zien. Denk hieraan de archieven van architecten, glazeniers en kunstcollectieven die belangrijk zijn geweest in de vorming van het stadsbeeld van Tilburg, zoals Piet Clijsen en Jan van der Valk. De rondleiding werd afgesloten met een inzage in de collectie van kunstcollectief Studio 38. Hierin zijn meerdere voorbeelden van protestaffiches en posters te vinden die aansluiten bij de opdracht van de studenten. 

Uiteindelijk gingen de studenten zelf aan de slag. De muurkranten, TAK’s en Vrouwenkranten lagen open ter inzage in de studiezaal om inspiratie op te doen. De ochtend werd afgesloten met een groepsgesprek waarin op de ervaringen en materie van de ochtend werd gereflecteerd. Uiteindelijk nemen de studenten deze kennis mee voor hun eindproduct dat over enkele weken zal worden gepresenteerd. 

De foto's zijn gemaakt door S. Schlink en A. de Beer

 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag