Zoals elk jaar sluiten we af met een socialmedia jaaroverzicht. Dit is alweer de veertiende blog in de reeks. Wie de blogs van voorgaande jaren bekijkt, ziet dat we door de jaren heen actief zijn geweest op diverse media en hebben mee gedaan aan verschillen trends. Zo was er van 2009 tot 2014 een aparte blog over oude recepten uit het archief voor food en non-food en hebben collega’s in 2018 en 2019 gevlogd. Het internet en social media blijft zich ontwikkelen. Voor het archief betekent dit dat we elk jaar goed moeten evalueren. Wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe kunnen we onze bezoekers het beste bereiken en welke trends moeten we in de gaten houden?
Dit is hoe Regionaal Archief Tilburg in 2024 de socialmediakanalen heeft gebruikt:
Hulde aan al onze bloggers, want dit jaar verschenen er maar liefst 92 blogs. Zoals elk jaar lopen de onderwerpen enorm uiteen. Dit jaar verscheen de blogserie Frequently Forgotten Files (FFF). Elke maand zetten we minder bekende, maar bijzondere archieven uit onze collectie in de schijnwerpers. De meest gelezen blogs gaan over de bibliotheekcatalogus en de vacatures voor hoofdarchief en medewerker digitale dienstverlening.
Sinds 2008 maakt Regionaal Archief Tilburg gebruik van YouTube Dit jaar verschenen er een aantal video’s over de Film van de Maand. In totaal werd 14.376 (2023: 14.876) keer gekeken naar onze YouTube video’s. Dat is meer dan 395 uur. Ook kwamen er 32 abonnees bij.
Ook zijn we nog steeds te volgen op X. Hier plaatsen we voornamelijk historische informatie over ons werkgebied en delen we interessante archiefstukken. Sinds de overnamen door Elon Musk is het bedrijf in opspraak. In 2022 maakten we een uitstapje naar Mastodon, maar dit bleek toch geen goede vervanger voor X te zijn. Er was te weinig interactie en het bleef moeilijk om onze doelgroep te bereiken. Afgelopen jaar verwijderen steeds meer gebruikers hun X-account en dit zien we ook terug in onze cijfers, zo hadden we in december 2826 volgers. Dit zijn er 55 minder dan in 2023. Toch zijn er een aantal vaste kanalen op X die graag gebruik maken van onze foto’s en door onze te taggen, meer mensen wijzen op onze website en collectie. In 2025 gaan we onderzoeken of het zin heeft om actief te blijven op X of dat we eventueel overstappen naar een ander medium.
De meeste interactie hebben we met onze facebook volgers. Elke zaterdag komt er een fotovraag online. Hiermee wordt de kennis van onze volgers over het werkgebied getest. Zo waren er bijvoorbeeld vragen over de volkssport, vinkenslag, de Hasseltse Kapel en de Efteling. In totaal hebben we 230 berichten geplaatst en kwamen er 44 volgers bij (3215 volgers in totaal).
Op Pinterest waren we dit jaar minder actief omdat de focus vooral lag op onze eigen beeldbank. Wel hebben we het bord met de Tilburgse oorlogsslachtoffers bijgewerkt. Hierop staan 235 foto’s van oorlogsslachtoffers die doorlinken naar hun lemma op Wiki Midden-Brabant. Ook in 2025 zullen we dit bord blijven bijwerken. In totaal kwamen 3007 (2023: 5191) mensen via Pinterest op onze website terecht.
Tot slot even extra aandacht voor onze collega’s Stef en Jaël. Zij verzorgen samen de content voor Instagram. Elke week delen ze een leuke foto en verschijnen verschillende grappige en interactieve stories. Ook wordt de paleografische kennis van onze volgers regelmatig getest en kunnen ze meedoen aan winacties. In totaal kwamen er 269 volgers bij en in 2025 zullen we de 2000 dus gaan aantikken.
De komende maanden gaan we eens goed kijken naar onze social mediakanalen zodat we nog meer mensen enthousiast kunnen maken over onze collectie en archiefonderzoek. Heel erg bedankt aan al onze volgers en bezoekers. Ook dit jaar spreken we je graag weer op een van onze kanalen!
(Foto: 1657 Fotocollectie Persbureau Van Eijndhoven)
Gerelateerde blogposts:
Social Media in 2023
Social Media in 2022
Social Media in 2021
Social Media in 2020
Social Media in 2019
Social Media in 2018
Social Media in 2017
Social Media in 2016
Social Media in 2015
Social Media in 2014
Social Media in 2013
Social Media in 2012
Social Media in 2011
Social Media in 2010