In de jaren ’70 schrijft de Britse Iris Haley een brief in braille aan de Tilburgse Annemarie Vossen. Haley, lid van The Sheffield Braille Club, heeft in een lokale Britse krant de oproep van Annemarie Vossen gezien - of erover gehoord- waarin zij vraagt om informatie over George Allen. Dit document is de enige brief in braille in de collectie van Regionaal Archief Tilburg. Een goede gelegenheid om deze brief op Wereldbrailledag onder de aandacht te brengen.
In de Tweede Wereldoorlog raakt soldaat George Allen in 1940 door een kogel zijn gezichtsvermogen kwijt, hij is dan tweeëntwintig jaar oud. Als krijgsgevangene van de Duitsers komt hij terecht in kamp Stalag IX. Daar ontvangt hij brieven en pakketten van de Tilburgse Annemarie Vossen-Vennix*. In eerste instantie lezen zijn vrienden de brieven aan hem voor, zij schrijven ook de door hem gedicteerde postkaarten naar Annemarie.
Als Allen haar laat weten braille te hebben geleerd tijdens zijn gevangenschap, besluit Annemarie ook braille te gaan leren zodat zij direct met hem kan communiceren. Zij schrijft een brief aan de directeur van de braillebibliotheek en bestelt een handleiding, prikpen, prikreglette (drieregelige metalen plaatjes met op elke regel 20 prikhokjes) en braillepapier. Het Nederlandse Rode Kruis laat haar desgewenst weten dat het is toegestaan om brieven in braille te sturen naar Engelse krijgsgevangenen. De brieven van Annemarie worden door het Rode Kruis doorgestuurd naar Allen, die er erg blij mee is.
In 1943 wordt George Allen gerepatrieerd, zijn persoonlijke papieren – waaronder brieven en het adres van Annemarie- worden in beslag genomen door de Duitsers. Annemarie krijgt in 1943 de laatste brief van Allen. Daarna blijft het stil.
Na de oorlog doet zij verschillende vergeefse pogingen om Allen te traceren. In de jaren ’70 doet Annemarie nog een poging. Via de Royal Air Forces Association Sheffield Branch wordt er een oproep geplaatst in de krant The Star. Binnen een dag kreeg de krant verschillende meldingen van mensen die George Allen kenden. Niet lang daarna ontmoeten Annemarie en George elkaar voor het eerst in levenden lijve.
De brieven (invnr. 4) bevinden zich in het archief van A.M.J. Vossen Vennix en zijn digitaal beschikbaar .
* Samen met haar man, Jan Vossen, heeft Annemarie (1899-1986) gedurende de oorlog een netwerk geïnitieerd voor het versturen van brieven en pakketten naar krijgsgevangenen in Duitse kampen.
Foto: S. Uijens